Шест или седемхилядник е Хан-Тенгри? (2-ра част)

0
 

Сподели

Shares

През 1973 г. историята с височината на връх Хан-Тенгри звучи като легенда, но истинска. В началото на месец август кореспондентът на в. „Правда” за Казахстан среща красноярски алпинисти, които слизат от планината. На въпроса му от къде идват, те отговарят: „От връх Хан-Тенгри”. А на въпроса колко е висок този връх, те гордо отговарят – 7010 м. Толкова е показал техният джобен висотомер. На 29-и август 1973 г. във вестник „Правда” е публикувано сензационно съобщение: „Връх Хан-Тенгри е пораснал с цели 15 метра и от 6995-метров шестхилядник е станал 7010-метров седемхилядник”. Това дава основание да се започне полемика за височината на върха.

Хан Тенгри
Снимка: summitpost.org

Пръв, който реагира на това, е един от най-големите познавачи на Тян-Шан – змс Владимир Рацек – зам.председател на географското дружество на Узбекистан и много добре познат на българските алпинисти. На 4-и септември 1974 г. във в. „Правдист”, двойникът на съюзния в. „Правда” за Узбекистан, опровергава това съобщение. „ В последно време все по-често се споменава, че Хан-Тенгри е станал 7010 м. Разбираемо е желанието на ръководителите на международните алпийски лагери на Казахстан и Киргистан да представят още един „седемхилядник” за изкачване на чуждестранните клиенти, но истината е „Хан-Тенгри – 6995 метра!!!”. В негова подкрепа се обявяват редица специалисти – академици, професори, изследователи.

В защита на съобщението на в. ”Правда” обаче е мнението на Заместник-началника на Главното управление геодезия и картография при Съвета на Министрите на СССР -Л.В.Овчинников. И тъй като за алпинистите височината не само на този, но и на другите върхове, е от съществено значение, на 10-и май 1976 г. Държавният треньор на федерацията по алпинизъм на СССР – Владимир Шатаев отправя запитване №2-472 до Главното Управление география и картография при съвета на министрите на СССР.

Хан Тенгри
Снимка: peakfinder.ru

Отговорът е категоричен: „На Ваш № 07-11 от 30-и март 1976 г. Височината на връх Хан-Тенгри, измерена съгласно съобщението на вестник „Правда” от 29.08.1973 г., в която се съобщава, че освен победата над един от най-високите върхове на Азия, алпинистите са направили поправка и в географския атлас: Височината на Хан-Тенгри се е оказала 7010 метра или с 15 метра повече отколкото се е смятало по-рано”- Началник служба ГУГК – В.В. Точенов.

На това писмо отново рязко отговаря В. Рацек. „За съжаление писмото на др. В. В. Точенов води не само Вас в заблуждение, но и многочисленните читатели на физическата карта на СССР М 1: 8000000, издадена от ГУГК през 1975 г.” През 1996 г. друг голям познавач на Тян-Шан – Евгений Гипенрейтер, натурализиран руснак, в една своя лекция в Лондон отделя време и за изясняване на появилите се нови съобщения за височината на вр. Хан-Тенгри, напечатана в списание „Риск” №1 на 2001 г. Там той пише: „Хан-Тенгри – 6995 метра!!!”, а В. Рацек запитва журналистите на в. „Правда” – „Знаят ли правдистите география?”

Khan Tengri
Визитната картичка на Международния алпийски лагер в Тян-Шан

Всичко това дава основание между алпинистите да се заговори, че вестник „Правда” никога не греши. Щом веднъж нещо е публикувано, то е така. В заключение на цялата историческа справка, самият змс Владимир Шатаев заключава: „ХАН-ТЕНГРИ. ВСЕ ЖЕ – 6995!“

Що се отнася до името – за азиатците то си е Хан-Тенгри, а за нас Кан-Тенгри.

Из историята на Кан-Тенгри, с помощта на змс Владимир Шатаев, ви разходи Доц. Сандю Бешев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.