Любителският проект, който спечели сърцата на хората

Или как се поражда идеята за "Лицата на Витоша" - разказва Алекс – един от създателите на филма

0
 

Сподели

Shares

Още на една от прожекциите на „Лицата на Витоша“ разбрах, че създателите му са влюбени…в планината. Това си личеше не само в крайния резултат, който успя да достигне до толкова хора, а и в блясъка в очите им, който трудно може да се обърка и много често говори повече и от самите думи. И въпреки това нямаше как да не ги попитам как се стигна до идеята за филма и как успяха да съберат толкова много хора, въпреки че стана ясно, че проектът на Александър Петков и Никола Арсов е любителски.

Лицата на Витоша
https://www.facebook.com/events/162543607798669/?active_tab=about

Оказва се, че Алекс и Ники не са се познавали преди „Лицата на Витоша” да ги обедини. И двамата са станали част от проект, който избира ученици и други кандидати, които да им бъдат ментори. Така Алекс става наставник на Ники и двамата откриват, че нещо много силно ги свързва. Едва ли ще се учудите – любовта към планината

Ники започна да ми разказва какво го вълнува и вече ми беше ясно. Затова решихме, че ще е готино да направим нещо свързано с планината, което обаче да остане след нас.

Решават, че ще създадат филм. За целта те трябва да изберат една тема, която да обединява проекта им. Спират се на Витоша, защото:

Това е планината, която е толкова близо, но същевременно е и толкова непозната за голяма част от хората. Точно затова искахме да разкажем за нея и да покажем любовта си, която всъщност е и към планината като цяло. Именно затова в описанието сме я написали с главно „П“.

Боянски водопад
Снимка: Михаела Стоянова

След като вече имат основната тема, Алекс и Ники започват да търсят и хора, свързани по някакъв начин с нея. Списъкът с лица става дълъг, но те избират 9 от тях, за да се получи документален филм, който да е в рамките на 45 минути.

И така започва всичко…

Подготовката на „Лицата на Витоша“ отнема три месеца. Снимане, монтиране… До самата реализация на крайния резултат двамата му създатели продължават да мислят, че прожекцията ще достигне само до отбран кръг от хора, които са техни близки. За тяхна радост обаче интересът към филма не стихва и до днес. Всеки, който вече го е гледал, разказва за него на други хора и така след първата прожекция идва втора, а след втората и трета. И все с препълнена зала…

По този начин все повече хора успяват да се вдъхновят от посланията на филма, които са:

Да бъде пример. Личният пример е важен. Затова има значение как влияеш на хората около теб. Надявам се, че така ще запалим искрата у все повече млади хора да поемат не само към Витоша, а и планината като цяло.

ПП Витоша
Снимка: Михаела Стоянова

Със следващата прожекция, която ще е под номер 4, Алекс и Ники имат и друга кауза. Събраните средства ще подпомогнат три неправителствени организации, които работят с деца и младежи, а основната им цел е да изградят планинарска култура у тях. Някои от лицата във филма са главно действащи лица в тях.

Това ще е един жест, с който да им кажем: „Благодаря, продължавайте да правите това, което правите.“

Това накратко е „Лицата на Витоша“. Повече информация за деня и мястото на следващата прожекция можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.