Магията на Пирин: връх Яловарника

1
 

Сподели

Shares

Един от интересните върхове в Пирин носи интересното име Яловарника. Намира се на Каменишкото странично било. Това може би е и причината често да остава извън плановете на хората, които посещават планината. И въпреки това 2763-метровият връх трудно може да се обърка заради характерния си вид, чийто основен белег е двувършието му.

Яловарника
Яловарника вляво/снимка: Михаела Стоянова

Най-удобните изходни точки за изкачването на Яловарника са хижите Пирин и Беговица, както и заслон Тевно езеро. Нашето пътешествие до него започва именно от заслона и ни отвежда в подножието на върха, където имаме възможност да разберем, че сме попаднали на един от сравнително трудните маршрути за изкачването му.

В началото на прехода тръгваме по позната за нас пътека, която води и до красивия връх Каменица. Целта ни е да стигнем до подножието му. Пътеката започва плавно да върви нагоре, като малко по малко става по-стръмна.

След като стигнем подножието на връх Каменица продължаваме напред и маршрутът започва да придобива по-различен облик. Голяма част от терена ни потапя в дивата природа, тъй като почти няма обособена пътека и личи, че малко хора са минавали от там.

Яловарника
Снимка: Михаела Стоянова
Яловарника
Снимка: Михаела Стоянова

Пространството е тясно, каменисто и изисква повишено внимание. Разбира се, природата в този си вид е много красива, а зарядът й вибрира на съвсем различна честота. Доказват ни го гледките пред нас.

Яловарника
Снимка: Михаела Стоянова

Продължаваме да вървим внимателно напред, докато не стигнем подножието на Яловарника. Пред нас се извисява видимо тесен ръб, който изглежда трудно преодолим и решаваме да не тръгваме по него, поради гъста мъгла. Точно затова се връщаме обратно също толкова концентрирани, колкото и в началото.

По тази причина маршрутът е по-подходящ за тези от вас, които са по-приключенски настроени и не се притесняват да газят по неотъпкани пътеки, където е по-вероятно да срещнете диви кози, отколкото други хора, запътили се към същото място.

Яловарника
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраенето…

Зависи от темпото, с което се движим, но трябва да сме готови за поне 3-4 часа вървене в посока. Маркировка, както може би вече се досещате, няма.

Още интересни машрути в Пирин можете да видите тук

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Прочетох част от статиите ти и се чудя кое по впечетляващо
    – че си обиколила всички тези прекрасни места за толкова кратко време
    и/или
    – начина по който описваш маршрутите. Още малко и ще е като нарисувана карта.

    Надявам се, че един ден ще публикуваш (поне) едно книжле с маршрути в планините в България :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.