В кралството на Витоша: Боянски водопад

0
 

Сподели

Shares

Прогнозата за съботния ден ни уверява, че ще имаме възможност да се радваме на слънчеви лъчи и топло време. Това е предпоставка да излезем навън сред природата и да си създадем положителни емоции. Ако все още се чудите какво да направите или къде да отидете, днес ще ви отведем (макар и виртуално) до поредния красив водопад, който всъщност е най-високият на територията на Витоша. Може би вече се досещате, че това е Боянският водопад.

Боянски водопад
Снимка: Михаела Стоянова

Разходката до водопада не изисква усилия, а ни дарява с много красота. Когато човек тръгне нагоре, тогава разбира какво всъщност имаме предвид. Боянският водопад се намира на 5 км от центъра на квартал Бояна. От края му започва и самата пътека, която ще ни отведе до крайната ни цел. Тя предразполага за бавна и приятна разходка, на която да се наслаждаваме във всеки един момент. Ще попадаме и сред горите на Витоша, и на открити пространства, които да ни покажат красотата на планината от различен ъгъл.

Боянски водопад
Снимка: Михаела Стоянова

След известно време от началото на прехода ни ще достигнем важно разклонение на маршрута. Ще имаме възможност да изберем между две пътеки, които ще ни отведат до крайната ни цел. Едната е по-дълга, но по-полегата, докато другата е по-къса, но сравнително по-стръмна. Тоест, маршрутът предлага за всекиго по нещо.

Ако изберем по-полегатата пътека, ще достигнем водопада след около час и половина вървене. Ако решим, че искаме малко повече изкачвания и интересно-стръмен терен, ще видим крайната си цел след около час. Трябва да имаме предвид обаче, че на места може да има хлъзгави участъци, които да изискват по-голямо внимание, докато се движим. И двата варианта са интересни и толкова красиви, че няма вероятност да съжалим, че сме ги избрали.

А стигнем ли Боянския водопад, ще имаме възможност да поседнем близо до него (в случай, че няма много хора) и да послушаме звука на разбиващата се вода.

Боянски водопад
Снимка: Михаела Стоянова

До водопада може да се стигне и от местността Копитото. Оттам пътеката ще ни изведе в гората над него. Често ще виждаме табели, които ни насочват накъде да вървим. Времетраенето на този маршрут също е около час, като в едната посока се върви почти само надолу.

Боянски водопад
Снимка: Михаела Стоянова

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.