Велотуризъм сега: Черна гора изправя рамене

Когато има желание има и начин

0
 

Сподели

Shares
Велотуризъм в Черна гора
Снимка: discovermontenegro.com

През последните няколко години Черна гора се превърна в една от най-популярните туристически дестинаци в Европа. Мекият климат, разнообразният релеф и уникалната природа, в съчетание с културните и исторически забележителности привличат посетители от цял свят. С такива великолепни условия за развитие не е чудно, че туризмът е основният икономически отрасъл в страната.

Разнообразието от туристически услуги в малката балканска държава е голямо и варира от лежерна СПА почивка в някой от луксозните крайбрежни хотели до екстремни дейности като рафтинг или маунтинбайкинг. Именно велосипедният туризъм е едно от разклоненията в черногорския туристически пакет, което се развива със завидни темпове, привличайки почитатели на този спорт от близо и далеч. Но как се получава това?

На 3 юни 2006 г. Република Черна гора се превръща в независима държава и поема съдбата си в свой ръце. С преходна икономика, все още възстановяваща се от последствията от разпада на Югославия, пред страната има редица проблеми за решаване.

Правителството обаче не седи със скръстени ръце и се залавя за работа. Оценявайки правилно туристическия потенциал на страната още през 2007 г. Министерството на устойчивото развитие и туризма приема “Стратегия за развитието на туризма в Черна гора до 2020 г.”. Целта на този документ е създаването на устойчив, висококачествен и разнообразен туризъм. Предвижда се Черна гора да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като за тази цел се отделя особено внимание на селския, планинския и велосипедния туризъм. В последното направление държавата се стреми да се превърне в лидер на Средиземноморието.

Всъщност първите по-сериозни опити за развитието на велотуризма в страната започват още през 1994 г. когато е основан черногорският Съюз на велотуристите. Тази организация създадава първите маркирани велотрасета и работи усилено за популяризиране на велокултурата.

Тъй като по това време всичко се случва без никаква помощ от страна на държавата говорим по-скоро за отделни случаи от местно значение, отколкото за организирани действия от национален мащаб. Положеният труд обаче не отива на вятъра. Благодарение на отдадеността на велолюбителите и съобразителността на някои частни предприемачи през 2008 г. Черна гора вече е достатъчно желана дестинация за велотуризъм. Все още обаче липсват достатъчно пунктове за наем на велосипеди и адекватно разработени веломаршрути. Наличините до този момент са с лошо качество, зле поддържани и липсва информация къде всъщност се намират.

Велотуризъм в Черна гора
Снимка: montenegroadventure.travel

Началото

С приемането на “Стратегията” стартира и работата по нея. На база описаните в документа насоки още през същата 2007 г. започва реализацията на проект “Wilderness Hiking & Biking”, създаден от Център за устойчиви туристически инициативи, Националната туристическа организация и чуждестранни партньори в outdoor сферата, между които и Германската велосипедна асоциация (ADFC).

През февруари 2007 г. започва проучването на потенциални маршрути в страната, които отговарят на международните критерии за планинско колоездене. А именно – да са с лесен достъп до главните пътища, да са с ограничен автомобилен трафик, да са с умерена трудност и дължина, да преминават през атрактивни местност и да разполагат с необходимите места за настаняване и хранене.

След като са избрани няколко пробни маршрута, през лятото на 2007 г. е организиран пилотен велосипеден тур за членовете на ADFC, които трябва да дадат своите препоръки и да оценят избраните трасета. В рамките на 14 дни велосипедистите преминават повече от 700 км през разнообразния терен на Черна гора, а обиколката им завършва с 3-дневна конференция в Колашин.

Зад реализацията на тази инициатива стоят 32 доставчици на различни туристически услуги, 4 национални парка, 3 местни туристически организации, 2 транспортни компании, 2 колоездачни асоциации, 6 хотела, 8 дистрибуторски фирми на храни и напитки и голям брой доброволци.

С оглед обсъдените на конференцията проблеми Министерството на туризма формира работна група от представители на различни държавни и частни организации. Групата незабавно започва работа по създаването на общодържавна мрежа от велотрасета, отговарящи на международните стандарти. Паралелно се изгражда и необходимата инфраструктура.

Снимка: rideawaytours.com

Резултатите не закъсняват, а статистиката само за първите три години от реализацията на проекта е красноречива:

Обучени са 39 квалифицирани планински водачи и са открити 140 нови работни места за представители на местните общности в райони с трайна безработица. Появяват се 15 нови туроператорски агенции, които генерират приход от 3,2 млн. евро за местния бизнес.

Броят на велотуристите се увеличава до почти 100 000 души, като дневните разходи на всеки един от тях се изравняват с тези на западноевропейските туристи на колела – средно по 64 евро на ден.

Над 70 туроператорски агенции от Европа и САЩ включват Черна гора в програмите си, а 68% от техните клиенти прекарват в страната средно между 7 и 10 дни.

Увеличава се продължителността на туристическия сезон като посещенията в периода април-юни нарастват с 68%, в периода юли-септември с 82%, в периода октомври-декември с 25%, в периода януари-март с 7%.

С над 20% се повишава и туристопотока към по-слабо популярните северни райони на страната и националните паркове.

Велотуризъм в Черна гора
Снимка: montenegro-mountain.com

Дела, дела и само дела

Проектът “Wilderness Hiking & Biking” се оказва крайъгълен камък в развитието на черногорския велотуризъм. Осъществяването му помага да се набележат няколко основни задачи – създаването на висококачествени планински пътеки и маркировка, осигуряването безопасността на туристите и изграждане на адекватни услуги в това направление, предлагането на туристически продукт, съобразен със специфичните нужди на велосипедистите.

За да се постигнат набелязаните цели държавният и частният сектор работят ръка за ръка. Органзират се инфотурове за чуждестранни туроператори, подпомагат се различни дейности и инициативи на местно ниво, в това число и подготовката на професионални кадри за нуждите на велосипедния туризъм.

Пример затова е регионът на Беласица където едновременно със зимния туризъм се развиват и летни рекреационни занимания. От 2008 г. досега регионът е изградил стабилни отношения с австрийски и немски туроператори и организации, които подпомагат развитието му. Добре поддържаните маршрути и ежегодно провежданите велосипедни състезания, през последните години превръщат Беласица в една от най-предпочитаните велосипедни дестинации в Черна Гора, заедно с Националния парк Дурмитор.

Успоредно с MTB се работи и по подобряване на ситуацията с градския велосипеден транспорт.

Велотуризъм в Черна гора
Снимка: TheHolidayLet.com

През 2012 г., с подкрепата на италианското Министерство на околната среда, в градовете Тиват и Пераст е реализиран проект за изграждане на система за споделеняне на велосипеди. Целта е да се подобри градската среда и да се намали автомобилния трафик в двата града, разположени на Адриатическото крайбрежие.

Системата включва велосипеди, снабдени с проследяващ GPRS модул, докинг станции за наемането им и сервизен терминал, които осигурява информация за ползване на услугата, броят на свободните колела и позволява закупуването на абонаментни талони.

За да бъде приложена тази система части от крайбрежните алеи на двата града са реконструирани и са изградени нови велосипедни трасета.

В резултат туристическия облик на Тиват и Пераст е подобрен, а от началото на функциониране на системата до сега са спестени над 3500 кг вредни емисии.

 

Велотуризъм в Черна гора
Снимка: whereaboutsholidays.com

Настоящи реалности

Днес, Черна гора е една от най-бързо развиващите се туристически държави на Балканите като тук се отбиват почти 2 процента от целия туристопоток в региона. От гледна точка на бързото развитие в сектора, през поседните 6 години тя се счита за една от 5-те най-добри туристически дестинации в Европа. Като 70,5% от БВП на страната се дължи на заетите в туристическия бранш, а тенденциите са в близките 10 години доходите от туристически услуги да се повишат с още поне 7%.

Повишава се и броят на чуждестранните туристи. За изминалото лято те са били над 162 000 като това е с 4,4% повече, в сравнение с броят им от предната година. Всъщност Черна гора бележи стабилен растеж в това отношение като от 2010 г. досега броят на чуждестранните гости се увеличава с между 4% и 10% на година.

Колкото до велотуризма – изградени са над 3000 км колоездачни пътеки, а 1700 км от тях са щателно маркирани.

Страната разполага с 5 основни велосипедни маршрута, запознаващи туристите с природата и културата ѝ:

Salty and Sweet – 595 км през цялата страна, от планината Орйен, през адриатическото крайбрежие и Национален парк Дурмитор.

Northern Explorations – 382 км, обхващащи цялата северна част на Черна гора.

Eastern Enchantment – 385 км от планината Беласица през планинската система Проклетия до Национален парк Биоградска гора.

So Scenic – 474 км, демонстриращи постоянната смяна на обкръжаващия ландшафт. Маршрутът започва от столицата Подгорица и преминава през ключови обекти като каньона на река Тара.

Ancient Stories on the Beach – 262 км по добре поддържани пътища по крайбрежието на страната.

За подобряване качеството на туристическия продукт в Черна гора съществуват и такива услуги като сайта bedandbike.me, чрез който чуждестранните туристи могат спокойно да организират цялата си почивка на колела.

Пълна информация за съществуващите маршрути, включително GPS координати пък може да бъде намерена в пътеводителя “Wilderness Biking Montenegro”.

Велотуризъм в Черна гора
Снимка: meanderbug.commeanderbug.com

Бъдещето

За подобряване имиджа на страната като “зелена дестинация” , съвместно с ПРООН, Министерството на устойчивото развитие и туризма развива програма за въглеродно неутрален туризъм.

Програмата включва инсталирането на интелигентни соларни пейки със зареждащи станции за телефони, които също така предлагат и актуална информация за качеството на въздуха, приложение за телефон, отчитащо изхвърлените от вашия автомобил изгорели газове и организирането на различни музикални фестивали с екологична насоченост.

Основен момент обаче е подобряване на съществуващите и изграждането на нови велосипедни трасета през районите с най-чист въздух като новопостроената 7,5-километрова отсечка около село Камено в община Херцег Нови.

Черногорското правителство не се ограничава с постигнатото и в момента усилено се работи и по още един проект. “Панорамните пътища на Черна гора” обхваща някои от най-живописните пътища на страната, които ще бъдат пригодени за любителите на шосейното колоездене.

След всичко казано не е чудно, че туристическият слоган на Черна гора е именно “wild beauty” – страната не само държи на естествената си природна красота, но и полага нужните грижи, за да бъде тя такава!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.