Над 300 души се включиха във форум „Физкултура“

0
 

Сподели

Shares

Физкултура

На 10-и март се проведе единственият по рода си в България форум за активен начин на живот – „Физкултура“, организиран от Спортен клуб „Бегач“. Тазгодишната програма заложи на 13 лекции на български и чуждестранни приключенци и на няколко практични уъркшопа, които породиха интерес у над 300 души.

Workshop
Снимка: Виктор Троянов

Събитието, което се проведе в Sofia Event Center, доведе у нас трима световноизвестни атлети и приключенци, които споделиха вдъхновяващите си истории. Сред тях бяха американският автор и експерт на тема фитнес, спортна психология и здравословно хранене – Мат Фицджералд, ултраатлетът Кати Джейн Л‘Ерпение и Питър Томпсън, който през 2017 г. успя да избяга 44 маратона в 44 държави за 44 последователни дни.

Мат Фицджералд

„В каквато и физическа форма да е човек, ако съзнанието му не е в кондиция, резултатите в спорта ще са слаби.“

Основна тема на презентацията му беше за ограниченията, които психиката ни поставя пред издръжливостта на тялото и как да се справим с тях. Той даде примери с някои от най-големите спортни постижения, които са се случили чрез съзнанието, а не с мускули. Освен това Мат представи и книгата си „Колко силно го искаш?“, която излезе и на български език ден преди „Физкултура“.

Снимка: Виктор Троянов
Кати Джейн Л’Ерпение

„Обикновените хора могат да правят необикновени неща“

Ултраатлетът Кати Л‘Ерпение разказа за екстремните приключения, в които се е впускала, без да има опит в съответните спортове. Тя е първата жена, която преминава Великата китайска стена (4500 км за 6 месеца) и ледената шапка на Патагония. Другите експедиции зад гърба й, за които разказа са: полярна експедиция при температури до -60°C, колоездене от Белгия до Истанбул и 8000 км през Африка. Освен това публиката разбра и за следващата цел на Кати – да прекоси Европа с бягане.

Кати Джейн Л'Ерпение
Снимка: Виктор Троянов
Питър Томпсън…

Сподели как е успял да избяга 44 маратона в 44 държави за 44 последователни дни. Едни от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква, докато осъществява мисията си, са най-малките европейски държави – Ватикана, Сан Марино и Люксембург. Там той трябва да бяга в кръг с часове, за да постигне целта си – 42 км. Също така Питър разказа и за следващата си цел – да премине с бягане легендарното трасе на колоездачното състезание „Тур дьо Франс“ – 3300 км за 70 дни.

Питър Томпсън
Снимка: Виктор Троянов
Българските гост-лектори…

Също бяха важна част от форума. Стефан Иванов разказа за това какво е нужно да преплуваш Ламанша, Петър Ванев – за приключението си от Мексико до Канада по Тихоокеанския хребетен път, Владимир Павлов за това какво е да се спуснеш със сноуборд от седемхиляника Ленин и Борислав Йорданов за трите си рекорда с велосипед по „Ком-Емине“.

Публиката имаше възможност да се включи и в практичните уъркшопи, заложени в програмата. Те бяха свързани с правилната анатомична стойка, мобилни приложения тип „личен треньор“, „хитри джаджи“ за измерване усилието при бягане, колоездене за приключенци, предпазване и възстановяване от травми.

Workshop-Steps
Снимка: Виктор Троянов

Следващите събития на Спортен клуб „Бегач“ са: „Spring360“ –  в него участниците се състезават кой ще измине най-дълго разстояние за 360 минути (6 часа), което ще се проведе на 18-и март, както и Планински маратон „Панчарево“, чийто начало ще бъде поставено на 22-ри април.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.