Магията на Стара планина: Райското пръскало

0
 

Сподели

Shares

Наближава сезонът, в който всичко ще разцъфне. Дъждовете през последните дни са предпоставка да вярваме, че съвсем скоро и водопадите ще разцъфнат от красота. Точно затова днес ще ви разкажем за един от тях – Райското пръскало, който навярно знаете е най-високият постоянно течащ водопад не само в България, но и на целия Балкански полуостров.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Райското пръскало се намира в Стара планина, в подножието на връх Ботев. Височината му достига до 124,5 м. Когато човек е в околността много лесно потъва в красотата на всичко, което го заобикаля. Причина за това е не само водопадът, а и скалите, които формират цялостния пейзаж. Близо до Райското пръскало се намира и хижа „Рай“, която е любима много туристи, именно заради вдъхновяващата среда в околността. Хижата е изходен пункт да се стигне както до самия водопад, така и до първенеца в планината – връх Ботев.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до водопада

До Райското пръскало има пътека, която тръгва от хижа „Рай“. Тя е приятна, подходяща за бавна разходка, тъй като няма да ни отнеме повече от половин час, докато стигнем до подножието на водопада.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до хижа Рай

Най-известният маршрут започва от местност Паниците, която се намира близо до град Калофер. Тръгваме по пътека, която ще ни дава възможност да вървим както по равни пространства, така и по терени, по които ще трябва да се изкачваме. Тя започва в гориста местност, но след като наберем малко височина, ще излезем на равно открито пространство, откъдето ще имаме видимост и към връх Ботев.

Връх Ботев
Снимка: Михаела Стоянова

След известно време теренът ще започне отново да редува полегата пътека и изкачвания. А финалният етап ще ни отведе отново в гора. Когато излезем от нея, вече ще имаме визуален контакт към хижата и водопада, което означава, че остават броени минути до крайната ни цел. Целият маршрут ще ни отнеме около 5 часа.

А как да стигнете до връх Ботев можете да видите тук.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.