Дамите приключенци, които ни вдъхновяват (първа част)

0
 

Сподели

Shares

Днес е денят, който е добър повод да си припомним, че светът на приключенията е по-красив, когато има дами в него. Точно затова решихме за пореден път да ви разкажем за някои от тях. Без присъствието им този свят на адреналин и силни усещания нямаше да е същият. В следващите редове ще ви върнем назад във времето при една част от тях, чиито постижения продължават да ни вдъхновяват и днес.

Мари Паради
Мари Паради
Снимка: mujeresdepyrenaica.blogspot.bg

През далечната 1808 г. тя се превръща в първата жена, която успява да стъпи на така мечтания от мнозина връх Монблан. Постижението ѝ е едно от най-големите за времето си. То разпалва искрата в съзнанието на още много жени, които искат да тръгнат по неотъпкани до този момент пътеки.

Пълната история на Мари можете да видите тук.
Луси Уокър
Луси Уолкър
Снимка: zermatt.ch

1871 също е година, която помним благодарение на дамско постижение. Луси Уокър се превръща в първата жена, която успява да изкачи успешно Матерхорн.

Историята ѝ проследете тук.
Ани Лондондъри
Ани Лондондъри
Снимка: thedandenongranges.com

Приключенски настроеният ѝ свободолюбив дух я превръща в първата жена, която обикаля света…с колело. Това се случва през 1894 г., а един от факторите, които подтикват Ани да се впусне смело към това пътешествие, е облог.

За да разберете какво точно се е случило, вижте: Първата жена, която обикаля света с колело
Ема Гейтууд
Ема Гейтууд
Снимка: Outsideonline.com

Тя е първата жена, която успява да измине цялото разстояние от 3489 км по Пътеката на Апалачите и го прави, когато е на 67 години (1955 г.). Един ден Ема казва на децата си, че излиза на разходка, а те не предполагат, че тя ще се превърне в дълго пътешествие.

Цялата история прочетете в: Храбро планинско сърце: Ема Гейтууд
Юнко Табей
Юнко Табей
Снимка: ndianexpress.com

Няма как да не споменем и първата дама, която успява да стъпи на покрива на света. Юнко Табей се извисява на 8848 м през 1975 г.

А историята ѝ можете да видите тук.
Ванда Руткевич…
Ванда Руткевич
Снимка: sixsecondshigh.com

Е първата европейка, която изкачва Еверест и първата дама, която достига до един от най-трудните върхове за изкачване – втория по височина в света – К2.

Повече за нейните постижения можете да прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.