Естер Ледецка и олимпийското злато в два различни спорта

0
 

Сподели

Shares

Пьончан 2018 вече е в историята. Със сигурност обаче ще се говори за XXIII-те Олимпийски игри още дълго време. Едно от постиженията, което прави това възможно, е победата на чехкинята Естер Ледецка в две дисциплини, в два различни спорта.

Естер Ледецка
Снимка: faz.net

Голяма част от успехите на 22-годишната Ледецка са в дисциплината паралелен гигантски слалом в сноуборда, която и донесе и олимпийското злато в Южна Корея. Там обаче младата сноубордистка взе участие и в друга дисциплина – супер гигантският слалом в алпийските ски. И въпреки силната конкуренция, чехкинята…триумфира и в нея. Това я превръща във втората жена, която печели два златни медала в два различни спорта на най-големия спортен форум и първата жена, която го прави в рамките на една и съща Олимпиада. Първата дама, която го постига е Анфиса Резцова. Тя има две олимпийски титли в биатлона (1992, 1994 г.) и една в ски-бягането (1998 г.).

Снимка: woodtv.com
Снимка: wsj.com
Кариера

Първият спорт, с който започва да се занимава Ледецка, е хокей на лед. На 4-годишна възраст започва да кара ски, а след това и сноуборд. За първи път участва в стартове от световната купа през сезон 2012/2013, където завършва на 13-о място в паралелния гигантски слалом. Тогава тя е на 17. През 2013 г. печели и златният медал в същата дисциплина на Световното първенство за младежи и девойки.

Естер Ледецка
Снимка: uk.businessinsider.com

Естер Ледецка прави олимпийския си дебют в сноуборда през 2014 г., където достига до четвърт финал. А 2018 е годината, в която за първи път участва на най-големия спортен форум в алпийските ски, което и донесе и най-високото отличие в дисциплината супер гигантски слалом.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.