Гран Канария, където сърфистите от Wind2Win се подготвят

1
 

Сподели

Shares

Wind2Win e наименованието на предизвикателството, което предстои пред сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев през есента на 2018. Двамата ще се опитат да изминат цялото протежение на българското Черноморие с уиндсърфовете си, което е първото подобно начинание у нас. В момента те се намират в Гран Канария, където провеждат тренировъчния си лагер. Именно за него и възможностите за сърф в околността ни разказва Илияна в следващите редове.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Дуранкулак-Резово с уиндсърф през 2018

Wind2Win в Гран Канария
Снимка: личен архив Илияна и Йоан

Гран Канария е страхотно място да прекараш на вода зимните месеци. Атлантика променя настроенията си всеки ден, а магическите височинни части на острова те задъхват със своята островна красота.

Ветрогенераторите са неизменна част от гледката към океана. Сякаш пазят острова от някаква необозрима опасност, като стражи пред портите. Ферми за плодове и зеленчуци препасват по-голямата част от равнината на острова. Долавяш цивилизования испански маниер, сиестата е на лице, но със сухия привкус на Африка.

Wind2Win в Гран Канария
Снимка: личен архив Илияна и Йоан

Мястото е Позо и околностите. Първото, което виждаш, е статуя на момиче сърфист и то не коя да е, ами самата светица Санта Лусия. Тогава си казваш, че си на точното място и човечеството най-накрая е помъдряло, за да увековечи своята финална стъпка в еволюцията.

Позо и околните спотове предоставят няколко възможности за каране. Със слаби до умерени ветрове от 10 до 25 възела, зимният сезон, и особено февруари, радва всички сърфисти със страхотни вълни. Само на няколко километра от селцето е и спотът с равна вода – Бахия де Формас.

Wind2Win в Гран Канария
Снимка: личен архив Илияна и Йоан

За нас февруари започна с 30-35 възела север-североизток и грандиозното шоу на Виктор Фернандес, участник в Red Bull Storm Chase. Извънземно каране, гледано от първите редове. Това е и едно от най-ценните неща тук – високото ниво на каране на сърфистите, което мотивира силно да действаш и да продължаваш да учиш.

Wind2Win в Гран Канария
Сърфист: Виктор Фернандес/Снимка: Jose Piña

Дните на кампа стартитат с разглеждане на местата за каране и прогнозата. Местните ни дават много информация за особеностите на мястото и споделят безценен опит за специфични моменти от техниката на карането. Основните ни тренировки са разпределени между фрийрайд, слалом и wave. И в трите дисциплини можеш да откриеш страхотни карачи, от който да попиеш опит. Успоредно с нашия камп, тече подготовката и на млади испански състезатели. Именно тук усещаш силата на уиндсърфинга и традициите, които той има на острова.

Wind2Win в Гран Канария
Сърфист: Виктор Фернандес/Снимка: Jose Piña

Вече може да следите предизвикателството и всичко около него в Instagram на wind2win challenge и във Фейсбук.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Ей тези двамата, като ги гледах как карат морето стана някак по-хубаво и не мога да си представя, колко по-хубаво ще стане след Wind2Win :))

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.