Как се рестартират хора в планината: първа част

0
 

Сподели

Shares

В дните, в които всекидневието ни е все по-погълнато от градската забързаност, осъзнаваме колко често се замисляме за моментите, в които искаме да се отдалечим от нея и за начините, по които можем да го направим. Оказва се, че това съвсем не е нито непосилна, нито дори трудна задача, защото има хора като Станислав Вангелов, които се грижат за това. Той е роден в Чепеларе. И въпреки че сам казва, че емиграцията е нещо много характерно за региона, решава да се върне обратно там и да започне проекти, които да ни го покажат в една различна и по-непозната за нас светлина.

Такъв проект е “Mountain Restart”. За него ни разказва самият Станислав, който освен всичко, познаваме и от световната купа по сноуборд в Банско, където беше един от българските представители. 

Mountain Restart

По думите ти разбираме, че рестартираш градски хора в планината чрез проекта Mountain Restart. Какво лежи в същността му?

Основната цел на Mountain Restart е чрез различни методи да помагаме на хората да възстановят нормалните си човешки нужди и взаимоотношения. Когато те са изморени от всичко, което им се случва в града, имат нужда да се отдалечат от суматохата и да изградят връзка с природата, която ще им помогне да преоткрият себе си. Нашата мисия е да намерим специфичните неща, от които се нуждае всеки човек, за да се почувства по-добре. Това се и опитваме да направим. Чрез различни дейности им помагаме изпитат нещо различно и незабравимо.

Mountain Restart

Това е добра предпоставка и за развитието на региона?

И не само. Да, един от най-важните аспекти е, че целият процес е важен за региона, защото тези хора стимулират местното производство като консумират продукти, дело на наши производители (картофи, мед, сладко). Това означава, че и целият регион се рестартира и гледа смело напред към бъдещето. А именно градове като Чепеларе имат нужда точно от това – всички знаем, че имигрантството е едно основните неща, които се случват в подобни региони.

Оказва се обаче, че гостите в региона помагат и на нас – домакините да срещаме най-различни личности, от които определено има какво да научим. Така рестартираме и самите нас.

Ще ни изброиш ли някои от дейностите, които помагат на хората да се рестартират?

Три са ключовите думи – храна, спорт, лечение. Както вече споменах храната в региона е специална, защото е произведена от местните хора. Това е едно от нещата, които впечатлява гостите на града, защото всеки иска да се храни с вкусни и приготвени от истински продукти ястия. Това стимулира производителите да не спират дейността си, а резултатът е едно естествено преразпределение на финансите на държавата. Те не отиват само в конкретни региони и в частност големите градове, а се разпределят равномерно.

Всички познават Чепеларе като зимен център. Тук се провеждат тренировки, уроци по ски и сноуборд, както и много други дейности, свързани с тези спортове – ски клиники, турове. Градът обаче има голям потенциал и отвъд този сезон.

Mountain Restart

Ще ни разкажеш ли повече за възможностите и през останалата част от годината?

Пролетта и есента са особени сезони, заради дъждовете и малко по трудно се маркетират сред хората. Но голяма част от активностите са свързани с лятото, което е предпоставка и помага на региона да върви напред не само през белия сезон. Когато дойдат хората тук, имат възможност да практикуват всякакви видове спорт – колоездене, маунтинбайк, конна езда, разходки сред природата, тенис на корт, плуване. Условията са подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти. И всичко това се случва на голяма надморска височина.

Mountain Restart

Освен това Чепеларе може да бъде определена като дестинация – „Зеленото сърце на България“ заради боровите гори, характерни за Родопите като цяло, които добавят и реакреационен, и климатологичен елемент към всички изброени досега активности. В града има и санаториум за респираторни болести.

Mountain Restart

Как разбират хората за вас и проекта Mountain Restart?

Най-голямата реклама, разбира се, е от уста на уста. Когато един човек дойде и му хареса това, което му се случи тук, той със сигурност ще препоръча мястото и на свои приятели. За годините, в който действа проекта (от 2013 г.), успяхме да изградим и широка приятелска мрежа, която е предпоставка още повече хора да разбират за нас. Всичко става бавно, но върви по правилния път.

И това не е всичко. От разговора със Станислав разбрахме още интересни аспекти от проекта Mountain Restart. Вярваме, че те заслужават специално внимание и затова тепърва ще ви разказваме за тях…Продължението можете да прочетете ТУК.

Сподели

Shares