Необичайните спортове, които отпаднаха от зимните олимпийски игри

...но, продължават да живеят в сърцата ни!

0
 

Сподели

Shares
Необичайните зимни олимпийски спортове
Колаж: Христо Узунов

Светът отново е Олимпиада и зимните спортове празнуват своя триумф! Бобслей, хокей, ски скокове – това са само част от 15-те вида спорт и 102 дисциплини, които ще наблюдаваме в Пьонгчанг. Като истински фенове на петте кръга обаче сме длъжни да почетем паметта и на спортовете, геройски отпадналите от Зимните олимпийски игри.

През годините различни необичайни спортни практики са взимали участие в зимните олимпиади, но поради една или друга причина от МОК са ги натирили да си ходят. Ние обаче ги помним!

Шапки долу и минута мълчание за:

Необичайните зимни олимпийски спортове
Немският отбор по военно патрулиране през 1932 г.

Патрулното надбягване или военен патрул

Предшественик на биатлона, този спорт включва: Ски надпревара по 25-километрова пресечена местност, изкчаване на планински участък по правилата на ски-алпинизма и стрелба по мишена с пушки. Участниците трябва да преодолеят и няколко възвишения с обща височина от 500 до 1200 м.

Един отбор се състои от старши офицер (лидер на групата), младши офицер и двама редници. Старшият офицер е въоръжен само с пистолет и не взема участие в стрелбата. Също така всеки състезател е екипиран с войнишка раница като общото тегло на всички раници в отбора трябва да е минимум 24 кг.

Патрулното надбягване се появява официално само на първите зимни олимпийски игри през 1924 г. когато шампион става отборът на Швейцария. На следващите игри през 1928 г., 1936 г. и 1948 г. този спорт има чисто демонстрационен характер, а през 1960 г. официално е заменен от биатлона.

Необичайните зимни олимпийски спортове
Експедицията на Джордж Мелъри през 1922 г. (вляво) и Джордж Мелъри в наши дни (вдясно)

Алпинизмът

Всички знаем какво представлява алпинизмът, но едва ли много от нас знаят, че някога това сурово занимание е било олимпийски спорт.

Невероятно, но факт! Алпинизмът дефилира на първите Зимни олимпийски игри във Франция през 1924 г. Разбира се по обективни причини състезания не се провеждат по време на самата Олимпиада. Вместо това просто са раздадени медали за най-добрите постижения в дисциплината за последните 4 години.

Със златни медали е отличена групата на Джордж Мелъри, която прави втория си опит да достигне Еверест през 1922 г. Седем от шерпите в групата са наградени посмъртно…

Необичайните зимни олимпийски спортове

Скиджорингът

Наименованието произлиза от норвежката дума „skikjoring“, която означава „теглене на ски“. Самия спорт представлява именно това – няколко кучета, кон или дори МПС теглят състезателите по пистата и накрая някой печели!

Скиджорингът е демонстриран на Зимните олимпийски игри в Швейцария през 1928 г., но оттогава никога повече не е виждал олимпийската факла отново.

Необичайните зимни олимпийски спортове

Бендито или хокей с топка

Този спорт не е много по-различен от хокея на лед, но за разлика от него тук имаме по-дълго игрище, 10 играча на отбор + вратар, който не използва стик. И разбира малка топка вместо шайба.

Макар да е официално признат от МОК като зимен вид спорт бендито вписва само едно участие на Олимпиада – в Осло през далечната 1952 г. При това само като демо-спорт.

Ски балет
Снимка: Chris Cole /Allsport

Ски балетът

Ски балетът е точно това, което си представяте – фигурно пързаляне върху снега със ски, включващо скокове, пируети и други невероятни движения.

Появява се като демонстрационен спорт на Зимните олимпийски игри през 1988 г. и 1992 г., но поради сложните правила и минималния зрителски интерес така и не се превръща в официален олимпийски спорт.

Необичайните зимни олимпийски спортове
Снимка: http://www.fis-ski.com

Скоростното спускане със ски

Тук целта не е да се изпреварят конкурентите, а да се развие възможно най-високата скорост по време на спускане.

Скоростното спускане е част от програмата на Зимните олимпийски игри в Албъртвил през 1992 г., а победителят в надпреварата развива немислимите 228 км/ч!

Скоростното спускане не се превръща в официален олимпийски спорт по две причини – не е достатъчно зрелищно за гледане по телевизията и е твърде опасно (Швейцарският скиор Николас Бочатай загива по време на тренировъчно спускане по време на същата олимпиада).

Необичайните зимни олимпийски спортове
Снимка: grousemountain.com

Снегоходингът a.k.a. snowshoeing

Някога бегачите и спринтьорите, открили, че ако обуят снегоходки ще могат да тренират дори през зимата – така се родило надбягването със снегоходки. Подобно лятната си версия тази дисциплина включва обичайните разстояния от 100 м спринт до 100-те маратонски километра.

Единственото демонстрационно надбягване със снегоходки на олимпийски игри се случва в Солт Лейк Сити през 2002 г. Според слуховете, причината този спорт да не е олимпийски се крие в нежеланието на сериозни спонсори да го финансират. Защо ли?

Необичайните зимни олимпийски спортове

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.