Магията на Пирин планина: Кончето

0
 

Сподели

Shares

В момента, в който го приближиш, усещаш как пулсът ти се ускорява. Сърцето ти бие учестено, а ти вече си почти хипнотизиран от това, което стои пред теб и неговата дива красота. И ако всичко това трябва да се опише с една дума, със сигурност сред подходящите би била – страхопочитание.

Кончето е от по-труднодостъпните места в родните ни планини и това го прави любимо място за приключенците, които обичат да се разхождат по ръба. Седловината се намира на главното пиринско било, а височината, на която се разпростира, е 2810 м. Тя е връзката между втория по височина връх в Пирин – Кутело и 2884-метровия Бански суходол.

Кончето
Снимка: Михаела Стоянова

Дължината на ръба е 400 м. На места има много тесни участъци, които изискват повишено внимание. В наши дни има обезопасителни въжета, за които можем да се държим. В миналото обаче, когато все още не са били поставени, хората са възсядали ръба като кон и по този начин са преминавали по него. Така се появява и името му.

Един от маршрутите…

Който ще ни отведе до адреналиновия ръб, започва от небеизвестната хижа Вихрен. До нея, както може би знаете, можем да стигнем лесно с автомобил или обществен транспорт от град Банско. А оттам вече имаме два варианта, между които да избираме, за да достигнем крайната си цел. Единият е да поемем по така наречената царска пътека, която първо ще ни отведе до първенеца в планината – Вихрен. Това е най-известният маршрут, по който се достига до върха. След като се качим, вече ще имаме визуален контакт към мястото, накъдето сме се запътили.

Кончето
Снимка: Михаела Стоянова

След това ще трябва да слезем от другата страна на върха, на премката, която разделя Вихрен и Кутело. От нея също имаме два варианта. Можем да си изберем да изкачим и втория по височина връх и от него да се спуснем към Кончето. А ако искаме да си спестим тези метри нагоре, можем да поемем по пътеката, която подсича върха и която ще ни изведе до Кончето.

Вторият вариант за маршрут е да поемем по пътя за местността Казаните, която ще ни отведе директно на премката между Вихрен и Кутело. Така можем да си спестим изкачването и на двата върха, което от своя страна ще ни спести и време.

Подробности около маршрута, който ни извежда директно на премката, можете да видите в: Магията на Пирин: връх Кутело

Колкото повече приближаваме Кончето…

Толкова по-внимателни трябва да бъдем. Ако се спускаме надолу от втория по височина връх в Пирин, всъщност трябва непрекъснато да сме нащрек. Голяма част от терена е каменист, стръмен и дори тесен, а на тези места няма въже.

Кончето
Снимка: Михаела Стоянова

И така докато не стигнем същинската част на ръба. Ако изпитваме страх, там вече можем да се придържаме за фиксираните метални въжета. Един от хубавите аспекти на подобни места е, че те карат да забавиш темпото, а така при ясно време, определено ще разбереш, че наистина си заслужава да го направиш.

Кончето
Снимка: Михаела Стоянова

Ако поемем по пътеката, която подсича Кутело, също трябва да се придвижваме внимателно. През голямата част от нея също няма обезопасителни въжета. На места е възможно да се губи и самата пътека.

Кончето
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене

Зависи от това по кой маршрут поемем. Възможно е да осъществим всеки един от тях в рамките на един ден. Да тръгнем от хижата и да се върнем обратно в нея. Трябва обаче да бъдем подготвени за много ходене (около 12 часа), основно по каменист терен. Пътеките до двата върха са добре маркирани.

Още красиви маршрути в Пирин вижте тук

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.