Първото зимно изкачване на седемхилядник

На 13-ти февруари Тадеуш Пьотровски и Анджей Завада стъпват на 7492-метровия Ношак

0
 

Сподели

Shares

Една от годините, която остава паметна в историята на алпинизма, е 1973. Именно  тогава двама поляци – Тадеуш Пьотровски и Анджей Завада за първи път достигат успешно до седемхилядник през зимата. Върхът е Ношак и е висок 7492 м. И до днес това остава единственото зимно изкачване на този връх.

Ношак
Снимка: Wikipedia

Ношак

Седемхилядникът е част от планинската верига Хинду Куш, която се намира на границата между Афганистан и Пакистан. Ношак всъщност е най-високият връх в Афганистан.

Първото изкачване на върха

Първото изкачване на 7492-метровия връх е дело на японска експедиция. Тя достига до Ношак по югоизточния ръб (от пакистанска страна) през 1960 г.

Ношак
Снимка: summitpost.org

Първото изкачване на върха от афганистанка

2018 г. също беше важна за историята на седемхилядника. В края на месец август на върха за първи път стъпи и жена от Афганистан. Какво ви разказахме за изкачването на Ханифа Юсуфи можете да видите ТУК, а интервю с нея – ТУК.

Традиционен маршрут към Ношак

Традиционният път за изкачване на върха от афганистанска страна е западният ръб. А полските алпинисти, които стъпват на върха за първи път през зимата, минават от северната страна на Ношак.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.