Никога неизкачвани върхове: Кавагебо

Свещеният връх за тибетските будисти

0
 

Сподели

Shares

Един от красивите, технически трудни и същевременно свещени за тибетските будисти върхове в Китай се казва Кавагебо. Той е част от планинската верига Мейли на територията на провницията Юнан. Висок е 6740 м и днес ви разказваме за него, защото и Кавагебо е сред онези точки в света, на които досега не е стъпвал човешки крак.

Кавагебо
Снимка: reddit.com
Опитите за изкачване

Първият опит за достигане до 6740-метровия връх се осъществява през 1987 г. Тогава група алпинисти от японски алпийски клуб организира експедиция, която обаче впоследствие се оказва неуспешна.

Няколко години по-късно, през зимата на 1990-91 г., две обединени експедиции – японска и китайска, се отправят към върха. Желанието им да го изкачат поражда масови реакции на недоволство от тибетската общност, която счита, че никой не трябва да стъпва на Кавагебо, заради неговата свещеност. Въпреки това, експедицията продължава по пътя към върха, до 3-и януари 1991 г., когато през нощта пада лавина и убива всички 17 алпинисти. Това се превръща в един от най-смъртоносните инциденти в историята на алпинизма.

1996 е годината, в която отново японска група прави опит да изкачи Кавагебо. Той отново се увенчава с неуспех.

Снимка: community.travelchinaguide.com

Цялата планинска верига Мейли е обект на интерес и за американски алпинисти. През годините (1988-89, 1992-93) те осъществяват няколко експедиции в този район, с цел да изкачат другите главни върхове в околността. Всички тези опити обаче са неуспешни.

С новия век идват и нови правила. През 2001 г. местното правителство забранява изкачването както на Кавагебо, така и на другите върхове в региона, поради религиозни съображения.

Свещено място за тибетските будисти

Кавагебо, както и цялата планинска верига Мейли, са едни от най-свещените места за тибетските будисти. Счита се, че 6740-метровия връх е дом на бог войн, който носи същото име. Тибетците вярват, че ако на върха стъпи човешки крак, богът войн ще ги изостави. В резултат на това хората ще изгубят божествената си защита и ще последват бедствия.

Кавагебо
Снимка: summtipost.org

Около 20 хиляди поклонници посещават околността годишно. Голяма част от тях изразяват почитта си към 6740-метровия връх, като го обикалят, както се случва и в околността на друг свещен неизкачван връх, с който ви запознахме – Кайлаш. Тези поклонници изминават 240 км.

Още истории за неизкачваните върхове по света вижте тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.