Първото зимно изкачване на Чо Ойю

И историята на зимните постижения на него

2
 

Сподели

Shares

На 12 февруари 1985 г. полските алпинисти Мачией Бербека и Мачией Павликовски осъществяват първото зимно изкачване на шестия по височина връх в света – Чо Ойю. Това постижение е запомнено като първото зимно изкачване на осемхилядник по нов маршрут – южният ръб. 3 дни след успеха на двамата поляци, на върха стъпват и още двама алпинисти – Анджей Хейнрих и Йежи Кукучка.

Photo: Mark Horrell/Flickr.com

Със своите 8188 м Чо Ойю се нарежда на шесто място по височина в света. Върхът се намира в Хималаите, на границата между Непал и Тибет, и е считан за „най-лесния“ за изкачване осемхилядник. В превод името му означава „Тюркоазената Богиня“.

Други важни изкачвания

Едно от важните изкачвания, свързано с шестия по височина връх, отново се случва през втория месец от годината. На 10-и февруари 1993 г. Мариане Шапюиза, освен че успява да стъпи на 8188-метровия Чо Ойю, се превръща и в първата жена, която изкачва осемхилядник през зимата.

Чо Ойю
Снимка: cap-foundation.com

През 1985 г. Яромир Стейскал и Душан Бек осъществяват първото зимно изкачване на осемхилядник в алпийски стил.

А 1988 е годината, в която Фернандо Гаридо става първият човек, който изкачва соло осемхилядник през зимата.

Вижте още информация за шестия по височина връх ТУК и ТУК, за да разберете и кои са българите, стъпвали на Чо Ойю и кога е осъществено първото изкачване на осемхилядника.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.