Магията на Рила: връх Орловец

0
 

Сподели

Shares

Ако сте се разхожадали в Мальовишкия дял на Рила, има голяма вероятност да сте се сблъсквали с красивия връх Орловец. Той е един от най-красивите в региона. Заедно с останалите върхове в околността формира гледка, която много лесно ще ви накара да се усмихнете и да усетите магията на планината.

Връх Орловец
Снимка: Михаела Стоянова

Орловец е висок 2686 м. Маршрутът до него започва от ЦПШ Мальовица. А до там можем да стигнете с автомобил или обществен транспорт от град Самоков. От школата тръгваме по пътеката, която ще ни отведе до едноименната хижа. Оттам трябва да продължим по познатия маршрут за връх Мальовица. И така докато не стигнем втора тераса. Там ще видим табели, които ни показват, че пътищата се разделят. Единият продължава нагоре към Мальовица, а ние трябва да поемем вляво, към заслон БАК.

връх Мальовица
Снимка: Михаела Стоянова

В началото малко по-трудно различаваме пътеката, но след известно време тя вече ще е ясно обособена и не след дълго ще ни отведе до заслона, от който гледката към върха ще придобие и друго измерение.

Връх Орловец
Снимка: Михаела Стоянова

Оттам пред нас остава да продължим нагоре и да достигнем премката, която разделя Орловец и Злия зъб. След като вече сме на този участък, трябва да продължим вдясно. Малко по-стръмна пътека е и последният етап, който ще ни отведе до крайната ни цел.

А когато достигнем тези 2686 м, гледката ще ни подскаже защо мнозина смятат, че Мальовишкият дял на Рила е един от най-красивите.

Времетраене и маркировка

Машрутът до връх Орловец и обратно може да се осъществи в рамките на един ден. В зависимост от темпото ни и метеорологичните условия, ще ни отнеме около 3,5-4 часа в посока. През голяма част от времето имаме възможност да следваме маркировка. Дори и да има участъци, където няма, ще виждаме пирамидки, поставени от хора, които лесно ще ни ориентират накъде да продължим.

Още красиви маршрути в Рила вижте тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.