Исабела Стратън – една от жените пионери в алпинизма

Британката е част от групата, която прави първо зимно изкачване на Монблан

0
 

Сподели

Shares

Исабела Стратън е едно от имената, което свързваме с дамите пионери в алпинизма. Родената през 1838 г. британка всъщност започва да изкачва върхове, благодарение на нейната приятелка Емелин Лойд.

Снимка: pointeisabelle.com

През 60-те години на 19 в. те започват да провеждат експедиции в Алпите и Пиринеите. Един от първите върхове, които искат да изкачат, е Матерхорн. Дамите правят опит да осъществят целта си през 1869 г. Той обаче е неуспешен, а първото дамско изкачване, се осъществява само две години по-късно през – 1871 г.

За първото дамско изкачване на Матерхорн, осъществено от Луси Уокър, прочетете тук

Въпреки това, постиженията на Исабела не закъсняват. Само година по-късно, през 1870, тя се превръща в първата жена, която изкачва 3841-метровия италиански връх Монте Висо. А през 1871 г. прави и първо изкачване на Егий дю Моан.

През 1873 г. приятелката на Исабела – Емелин се отказва от катеренето и алпинизма. Тогава британката започва да катери с планинския водач от Шамони Жан Шарле, който е придружавал двете дами и в предишните им експедиции. Исабела и Жан продължават с алпинизма в следващите 20 години.

Исабела Стратън
Снимка: pointeisabelle.com

По време на тези години те правят още първи изкачвания на алпийски върхове. Един от тях е Егий де Тироле, който Шарле кръщава Поант Исабела, в чест на първата дама, която стъпва на него.

Първо зимно изкачване на Монблан

През живота си Исабела е стъпвала на Мон Блан цели четири пъти. Един от тях е и първото зимно изкачване на върха, което тя и Жан Шарле осъществяват през 1876 г. Новината за успеха им бързо се разпространява из цял свят и това превръща британката в знаменитост.

През ноември същата година се случва и друго важно нещо в живота на Исабела. Тя се омъжва за Жан Шарле. И двамата решават, че всеки трябва да приеме името на другия. Те имат две деца, които окуражават да започнат да се занимават с планинарство. Единият им син изкачва Мон Блан, когато е на 13, а другият на крехката възраст от 11 години.

Снимка: alpinist.com

Години по-късно внуците на Исабела и Жан отварят хотел в Шамони, който наричат Поант Исабела.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.