Falcon Heavy: най-мощната ракета успешно изстреляна

0
 

Сподели

Shares
Falcon Heavy, SpaceX
Falcon Heavy бива изстреляна от Kennedy Space
Center във Флорида на 6-и февруари 2018/Снимка: flickr

6-и февруари 2018 определено ще остане в историята. Това е денят, в който SpaceX успешно изстреля в космоса най-мощната ракета, създавана до момента – Falcon Heavy.

Изстрелването започна около 22:43 часа българско време, след отложен старт, снощи от Кенеди Спейс Център във Флорида. Това се случва 7 години след като Илон Мъск обяви началото на разработването на Falcon Heavy.

Кое му е толкова историческото на това събитие?

Ако изстрелването на ракета само по себе си като факт не се брои кат достатъчно вълнуващо, то тогава трябва да поставим нещата така:

Falcon Heavy е най-мощната ракета в историята.

Най-просто казано: колкото по-мощна ракетата, толкова повече и по-тежки неща могат да бъдат изпратени в космоса или да бъдат изпратени на по-далечни разстояния (като например, по-тежки сателити, хора в открития космос, роботи за научни мисии на Марс или други планети).

90 милиона долара струва изстрелването на Falcon Heavy, което си е евтино. За сравнение, следващата по мощност ракета – Delta IV Heavy, харчи при употреба 350 милиона долара, а още един минус за нея е, че може да изнесе извън орбита наполовина на товара, който Falcon Heavy може да понесе. (29 тона за Delta IV Heavy срещу 64 за Falcon Heavy).

Falcon Heavy, SpaceX
Снимка: flickr

Каква беше идеята на изстрелването от 6-и февруари?

Още преди началото на мисията, от SpaceX дебело подчертаха, че първото изстрелване на Falcon Heavy е тестово. Идеята е да се провери може ли в крайна сметка ракетата да изнесе товара в космоса, или SpaceX ще трябва още да се потрудят. Вече е ясно – може (което на практика не означава, че в SpaceX спират да се трудят…), а именно товарът, използван при демонстрационния полет, събра очите на целия свят.

Falcon Heavy Starman

Вместо с бетонни или стоманени блокове, Falcon Heavy беше натоварена с личната Tesla на Илон Мъск. На предната седалка, пък седи Звездният човек – Starman, облечен в чисто нов космонавтски костюм, „слушащ“ Life on Mars? на Дейвид Боуи на рипийд.

Задачата на Falcon Heavy беше да отведе колата и пасажера ѝ до орбита около Слънцето, която по Хоманова траектория да навлезе до орбитата на Марс.

НО:

Falcon Heavy, натоварен с колата, изглежда е прескочил оригинално планираната траектория и е поставил Тесла в орбита, която се простира в астероидния пояс между Марс и Юпитер, вместо между Земята и Марс. Колата навлиза толкова далече в астероидния пояс, че е възможно да се окаже сравнително близо до орбита на джуджето Серес. Междувременно, не е ясно дали Теслата няма да се натъкне на други космически обекти по новия си път.

Въпреки това, тестовото изстрелване на Falcon Heavy се смята за успешно – ракетата доказа възможностите си да пренася товари извън земната орбита.

Starman, Falcon Heavy

Какво всъщност представлява Falcon Heavy?

Тази ракета всъщност е по-мощната версия на Falcon 9 и най-просто казано се състои от три Falcon 9 ракети, „закачени“ заедно. При 9 двигателя за всяка Falcon 9 ракета, Falcon Heavy получава общо 27 двигателя – толкова не са били използвани при нито една друга ракета до момента.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.