Необичайните зимни забавления (в очакване на лятото)

Да би мирно седяло, не би в сняг се къпало

0
 

Сподели

Shares

Необичайни зимни забавления

Зимата е чудесен сезон – заснежени планински склонове, уютни вечери край печката в някоя хижа и разбира се – примамващата белота на ски пистите… Да, но какво да правим, ако сме от тези, не особено заинтересовани от зимните радости хора, чиято първа асоциация при споменаването на думата “пудра” е мекици с пудра захар?

Истината е, че нямаме особено много варианти. Можем или да постъпим като мечка и да прекараме зимата в здрав сън, или да се опитаме да си намерим някое неконвенционално развлечение, с което да си уплътним времето до настъпването на лятото.  Ако се спрем на втората опция ще разберем, че само въображението ни е граница по отношение на идиотщините, които можем да натворим!

Ето няколко изпитани рецепти за алтернативни зимни забавления:

Зимен плаж

Необичайни зимни забавления
На море или на планина, зимната вода винаги предлага интересни забавления!

Освен, че спи през зимата, мечката се мие, чисти в потоците сребристи, затова и няма пречка още веднъж да постъпим като мечка. Зимната баня е здравословна, освежаваща и повишава устойчивостта на организма, както на студ, така и на… алкохол!

Необходими продукти:  Дебели дрехи; Кърпа за постилане; Кърпа за бърсане; Термус с чай; Бутилка коняк или друг алкохол по избор;

Начин на приготвяне: Върху предварително разпънатата на земята кърпа се събличат дрехите като се следи да бъдат подредени в реда, в който ще се обличат след това. Конякът и чаят са разположени на удобно за използването им място.

Необичайни зимни забавления
За да се облечем по-бързо дрехите трябва да са подредени според реда на обличане.

Във водата се влиза бавно като внимателно с ръце заливаме тялото си преди да се потопим изцяло. Времето за престой зависи от индивидуалните предпочитания. На излизане стъпваме върху постланата кърпа (това е второто ѝ важно свойство, тъй като нозете гарантирано измръзват здраво и никак няма да искат да се разхождат из снега в това състояние). Отпиваме от бутилката колкото ни е сладко. При желание повтаряме процедурите още няколко пъти. За финал се подсушаваме добре, обличаме се и задължително довършваме чая с коняк!

Необичайни зимни забавления

Забележки: За да удължите престоя си във водата, можете да използвате неопренови обувки за водни спортове. Така стъпалата ви, които най-силно усещат ефекта от студа, няма да измръзнат толкова бързо. Ако температурата на въздуха не е прекалено ниска ще забележите, че след като сте излези дори без дрехи ще ви е достатъчно топло (не само заради алкохола). Възможно е тялото ви да започне да пуши, изпарявайки водата – рядък шанс да се почувствате като димящ супер-герой!

Каяк-ледоразбивач

Необичайни зимни забавления

До края на зимата остава още много време, най-близкият до вас гьол е скован от лед, но на вас неимоверно много ви се плава с каяк! Решението е само едно – да се превъплътите в ледоразбивач и сами да си проправите път сред арктическите води…

Необходими продукти: Замръзнало езеро; Каяк; Гребло; Пръчка или друго пособие за пробиване на лед;

Начин на приготвяне: Предварително натрошаваме крайбрежния лед като може да се наложи да нагазим във водата, за да си освободим достатъчно място според дължината на каяка. Поставяме плавателния съд в така получилия се отвор и се качваме на борда. Около нас вместо вода за гребане ще има лед, затова е необходимо да си отворим още малко оперативно пространство с греблото или пръчката.

Необичайни зимни забавления

Придвижването поне в началото става като използваме наличните инструменти (греблото и пръчката) като щеки. Възможно е използването и на ръцете, с които се опираме в леда (ако е достатъчно дебел), а с тялото леко прибутваме каяка напред. Целта е да покачим носа и част от корпуса върху здравия лед пред нас, като внимаваме да не нараним каяка. В тази позиция ледът започва да се огъва под тежестта ни и е необходимо да му помогнем да се натроши, натискайки пукнатините с пръчката или греблото.

Необичайни зимни забавления

При достатъчно налично място за гребане можем да се върнем назад и да засилим каяка във водния коридор, така че чрез инерцията да унищожим още малко от леда пред нас. Повтаряме процедурите до пълна победа или докато ни писне.

Необичайни зимни забавления

Забележки: Хубаво е каякът, който ще използваме да е изработен от полиетилен, защото е по-издръжлив на удари. Силата, с която замахваме понякога е по-голяма от здравината на леда, а това може да доведе до рязко накланяне на каяка и опасност от обръщане (ако леда е здрав винаги може да се подпрете на него с ръка или гребло).  Ако водният коридор не е абсолютно прав, гребането назад може да се окаже доволно трудно занимание.

Зимен сън навън (на покрива на трафопост)

Необичайни зимни забавления

Студът не е повод да се откажем от радостите, които предлага спането на открито. Просто трябва да си намерим приятно място за прекарване на нощта. А какво по-подходящо от покрива на някой крайселски трафопост!? Или поне до там го докарахме, след като тръгнахме по тъмно за избраната дестинация и теренът се оказа достатъчно мочурлив, за да не може да се спи отгоре му. Трябваше да си намерим алтернатива!

Необходими продукти: Трафопост, удобен за изкачване; Зимен спален чувал и/или няколко летни; Шалте; Дебели дрехи; Алкохол и провизии;

Необичайни зимни забавления
Приготвяне на лагера.

Начин на приготвяне: Изкачваме се до покрива на избрания трафопост по решетките на прозорците като внимаваме никой да не ни види. Избираме мястото за спане, ръководейки се от няколко фактора – суха повърхност, защита от вятър и защита от чужди погледи. Разпъваме шалтетата и спалните чували. Отваряме провизиите и си казваме наздраве! Спим. На сутринта почистваме след себе си и слизаме по обратния път като отново внимаваме някой да не ни види. Един човек остава на покрива, за да подава багажа на другите долу. Посредством небрежна походка и свирукане с уста се отправяме към автомобила.

Необичайни зимни забавления
Сутрешният изглед от трафопоста.

Забележки: За да не се демаскира лагера е добре употребата на светлини да бъде сведена до минимум. Извършването на малките човешки нужди става от ръба на покрива като се внимава да не се падне или да не се нацели някой проводник. Възможно е на сутринта няколко работника да пристигнат на място и да включат дизел-генератора. В този случай шумът е невъобразим, а целия трафопост вибрира. Необходимо е да изчака приключването на тази процедура и заминаването на работниците, за да се избегнат евентуални проблемни ситуации при слизане.

Необичайни зимни забавления

Ако изброените тук алтернативни развлечения ви се струват твърде екстравагантни, винаги можете да се забавлявате с нещо класическо – например да си построите снежен човек! :)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.