Да изкачиш 50 върха за 43 дни, когато си на 12

Едно от постиженията на Мат Мониз

0
 

Сподели

Shares

Мат Мониз е роден през 1998 г., но постиженията му в планинарството и алпинизма идват още от ранна възраст. Когато е на 11, той започва да се катери с цел да събере средства за негов болен приятел. Мат започва кампанията с идеята да изкачи в рамките на 14 дни 14-те върха в Колорадо, които са високи над 4000 м. Освен че довежда мисията си до успех, той успява да я завърши за едва 8 дни. Осъществяването на проекта помага на Мат да събере над 20 хиляди долара.

Следващите постижения на младежа не закъсняват

Когато е на 12, той достига до най-високите върхове на всеки един щат. Предизвикателството дори му отнема по-малко дни, отколкото са щатите. Мат успява да го завърши за 43 дни, 3 часа и 51 минути. Постижението му го превръща в най-младият човек, който успява да изкачи най-високите върхове на всеки щат в Америка. Именно това му носи наградата „Приключенец на годината“ на списание National Geographic. Никой преди него не я е получавал на тази възраст.

Мат Мониз
Снимка: http://www.climb7.com/

Осемхилядниците

През 2014 г. бащата на Мат обявява, че плануват експедиция до три хималайски осемхилядника – Еверест, Лхотце и Чо Ойю. Те искат да я осъществят в рамките на 15 дни. Като допълнение на изкачванията, те планират и първото спускане със ски от кулоара на Лхотце. Мат е в района на Чо Ойю в средата на месец април 2014 г., когато пада лавина от Еверест. В знак на уважение към всички, които губят живота си, експедицията преустановява плановете си. Затова Мат, свръзката му Уили Бенегас и малка група от шерпи изкачват друг връх – Макалу (8485 м). Това го превръща в най-младият човек, който достига до осемхилядника.

През 2015 г. Мат отново се връща в Непал за поредния опит да стигне до Еверест. Точно тогава обаче се случва опустошителното земетресение, което предизвиква и лавина, която пада от връх Пумори към Базовия лагер. Повече от 22-ма човека загиват а още повече са ранени. Мат остава невредим и веднага започва да оказва помощ на всички пострадали. Действията му са наградени с най-високото отличие на организацията на американските момчета скаути.

Мат Мониз
Снимка: bouldersource.com

Вижте още вдъхновяващи истории на млади алпинисти в: Тайлър Армстронг – 13-годишният приключенец и Алпинизмът и 13-годишната Луси Уестлейк

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.