Фиц Рой – предизвикателството мечта

0
 

Сподели

Shares

Фиц Рой е един от символите на биг уол катеренето*. Върхът се намира в Патагония, на границата между Аржентина и Чили. Извисява се на 3405 м и е едно от най-големите предизвикателства, дори и за най-опитните катерачи и алпинисти.

*Какво лежи в същността на биг уол катеренето научете в: Що е то биг уол?

Фиц Рой
Снимка: Wikipedia

Първото изкачване на Фиц Рой

За първи път 3405-метровият връх е изкачен на 2-ри февруари 1952 г. Успехът е дело на Лионел Тере и Гидо Маньоне. Те преминават по югоизточния ръб.

В годините след първото изкачване на Фиц Рой, той продължава да бъде основна цел за много катерачи. Минават тринадесет години обаче преди да бъде регистрирано второто успешно достигане до върха. През 1965 г. аржентинците Карлос Коменсаня и Хосе Луис Фонрухе го осъществяват по маршрута Суперканалета.

Фиц Рой

Първото българско изкачване

На 29-и януари 1991 г. Николай Петков, Иван Масларов, Кирил Тафраджийски и Владимир Нешев регистрират първото българско изкачване на Фиц Рой. Четиримата алпинисти преминават по Аржентинския маршрут.

Кога е открит върхът?

Фиц Рой е видян за първи път много по-рано от първото му успешно изкачване. През 1783 г. испанският изследовател Антонио де Виедма достига бреговете на езерото Виедма, откъдето вижда и извисяващият се на над 3000 м връх.

Името си получава през 1877 г. от аржентинския изследовател Франсиско Морено. Той го кръщава в чест на друг изследовател – Роберт Фицрой, който открива много места по патагонското крайбрежие.

Вижте повече: Мистерията около първото изкачване на Серо Торе

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.