Магията на Пирин: връх Кутело

0
 

Сподели

Shares
Връх Кутело
Връх Кутело в ляво, погледнат от връх Бански суходол/Снимка: Михаела Стоянова

Едно от магнетичните места в Пирин е вторият по височина връх в планината. Ако сте били в района на първенеца – Вихрен, няма как да не сте виждали другарчето му Кутело. Всъщност много често, когато ги наблюдаваме от друга, по-далечна перспектива, те вървят в комплект и изграждат една внушително красива гледка, която пуска котва в съзнанието на всеки, който я види.

Кутело е само няколко метра по-нисък от Вихрен – 2908 м. Най-краткият маршрут към него има две изходни точки – или хижа Вихрен, или хижа Бъндерица (до които може да се стигне и с кола от Банско). Тръгва се по различни пътеки, които след това обаче се обединяват в една. И в двата случая трябва да следвате тази, която ще ви отведе до местността Казаните.

Местността Казаните
Снимка: Михаела Стоянова
Маршрутът от хижа Вихрен

Ако тръгвате от хижа Вихрен, трябва внимателно да следите къде се отделя пътеката за местността Казаните, защото иначе ще продължите по традиционния път към връх Вихрен – така наречената Царска пътека. Когато стигнете до разклона, трябва да поемете надясно. Оттам ще продължите да се изкачвате плавно, а малко след това пред вас ще се открие гледка и към Вихрен. На този етап все още няма да виждате Кутело.

Пътеката към Казаните
Пътеката към Казаните/Снимка: Михаела Стоянова

Перспективата изцяло ще се промени, когато стигнете Казаните. Тогава вече ще виждате крайната си цел и ще можете да наблюдавате Вихрен от другата му страна. Има голяма вероятност да почувствате, че сте попаднали в прегръдката на планината.

Местност Казаните
Снимка: Михаела Стоянова
Връх Вихрен
Снимка: Михаела Стоянова

От Казаните продължавате само нагоре, до момента, в който стигнете Премката – седловината, която разделя Вихрен и Кутело. Отляво на вас ще е първенецът, а отдясно – върхът, към който се запътили. Вече ще сте в подножието и на двата. Това означава, че остава много малко, докато се извисите на 2908 м. А това ще се случи, като тръгнете нагоре и не се отказвате, докато стигнете самия връх.

Връх Кутело
Снимка: Михаела Стоянова

Може би предполагате, че гледката от Кутело е много красива. Централно пред вас ще се извисява Вихрен, а пейзажът ще се допълва върхове като Тодорка и дори Каменица, които остават на по-заден план.

Поглед от връх Кутело
Поглед от връх Кутело/Снимка: Михаела Стоянова

Ще видите участъка, който продължава към любимата на много планинари седловина Кончето.

Връх Кутело
Към връх Кутело от Кончето/Снимка: Михаела Стоянова

Връщането може да се случи по същия път. Имате възможност и да изкачите Вихрен, а оттам да не се минавате отново през Казаните, а по пътя, за който ви споменахме – Царската пътека. Тя се нарича така, защото е най-популярният маршрут за достигане до първенеца на Пирин.

Времетраене

Разбира се, зависи от темпото, с което се движите. Имайте предвид, че ще вървите само нагоре и по каменист терен, което означава, че най-вероятно ще ви отнеме поне 3 часа в посока. Пътеката е маркирана.

Още интересни и красиви маршрути в Пирин можете да намерите тук

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.