82-годишен американец измина 3489 км по Пътeката на Апалачите

Дейл Сандърс се превърна в най-възрастният човек, който изминава цялото разстояние от 3489 км

1
 

Сподели

Shares

В края на миналата година 82-годишният Дейл Сандърс се превърна в най-възрастният човек, който изминава 3489 км по Пътеката на Апалачите в рамките на една година.

Изпитанията по време на тези 3489 км

И въпреки че всичко приключва благополучно, изпитанията не са подминали Дейл по време на дългия преход. Налага му се да се пребори с вътрешно кървене и сърцебиене. Tе от своя страна почти го отказват да продължи. Самият Дейл се обажда на жена си, за да й каже, че се прибира у дома. Противно на очакванията обаче тя го започва да го убеждава, че трябва да завърши това, което е започнал.

Дейл Сандърс
Снимка: commercialappeal.com

Мотивиращите й думи го отвеждат до края на пътеката. Дори тогава 82-годишният американец не може да повярва, че е успял да завърши предизвикателството. През цялото време си е мислел, че някой ще се появи ненадейно от гората и ще му каже, че е преминавал цялото разстояние по пътеката и когато го е направил, е бил на 83. Разбира се, това не се е случвало. А Дейл се превръща в най-възрастният човек, който успява да се справи с 3489-километровото разстояние. Времето, което му отнема, е 7 месеца.

Интересен факт е, че самият Дейл е по-възрастен от най-дългата маркирана туристическа пътека в света. Идеята за нея идва през 1921 г. Реализирането й обаче отнема повече от десетилетие и тя е официално завършена през 1937 г.

Снимка: outsideonline.com
Предишни постижения

Пътеката на Апалачите не е първото предизвикателство за тялото и ума, пред което се изправя 82-годишният американец. Той е преминал по дължината на река Мисисипи с гребане, а през 1959 г. постига рекорд за най-дълго време, прекарано под вода. Също така Дейл е запален планинар, но преди последното му постижение, той не е прекарвал повече от две седмици на открито.

Пътеката на Апалачите познава много интересни истории. Една от тях е на Баба Гейтууд – първата жена, която успява да премине цялото разстояние, а това се случва, когато е на 67 години.

Повече подробности можете да прочетете в: Храбро планинско сърце

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Скоро може да имаме и българско преминаване по AT.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.