Мистерията около първото изкачване на Серо Торе

0
 

Сподели

Shares

1959 е годината, в която се твърди, че е осъществено първото изкачвне на 3128-метровия патагонски връх Серо Торе. На 31-ви януари Чезаре Маестри и Тони Егер достигат до него. На слизане обаче щастливото за тях събитие придобива злощастен оттенък и Тони Егер загива, след като е затрупан от лавина.

Чезаре Маестри успява да се спаси и след като се връща у дома, разказва, че заедно с Тони са осъществили първото изкачване на Серо Торе. Снимките от върха са били доказателството за това, но те са останали във фотоапарата, който се е намирал в Егер. Впоследствие той е бил обект на търсене, но не и намерен. Именно това поражда съмнения у много планинари и алпинисти дали италианско-австрийската свръзка в действителност е достигнала до крайната си цел. Друга причина, която довежда до подобни мисли, е липсата на болтове и фиксирани въжета по маршрута.

Серо Торе
Снимка: Wikimedia Commons

През 2005 г. няколко алпинисти тръгват по маршрута, който Чезаре Маестри твърди, че е преминал. Те не намират никакви следи от предишни изкачвания по него и твърдят, че той значително се различава от описанията на италианеца. Твърдения на друг катерач – Роландо Гариботи сочат, че през 1959 г. Чезаре и Тони са достигнали до западния склон на Перфил де Индио.

Първото неоспорвано изкачване на един от най-трудните върхове е осъществено през 1974 г. от четирима катерачи – Даниеле Чиапа, Марио Конти, Казимиро Ферари и Пино Негри. А преди три години във факт се превърна и първото българско изкачване.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.