Да си поговорим за явлението Синя кървава Супер Луна

Ще можем да го видим днес, за първи път от 152 години насам

0
 

Сподели

Shares

Днес е денят, в който ще имаме възможност да станем свидетели на рядко явление, което се нарича Синя кървава Супер Луна. То обединява в себе си лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна. Всяко едно от тях поотделно всъщност не е чак толкова рядко, но това, че ще ги видим в един ден, е нещо, което се случва веднъж на много години. Последната Супер синя кървава Луна е била преди цели 152 г.

Синя кървава Супер Луна
Снимка: mygoodplanet.com

Жителите на Аляска, Хавай и Северозападна Канада ще имат възможност да видят цялото явление – от самото му начало до края. То ще продължи три часа и половина.

Следващото подобно явление ще бъде през 2028 г.

Какво в същността си е явлението Супер Луна?

В началото на месец декември миналата година отново имахме възможност да видим явлението Супер Луна. Именно тогава ви разказахме за неговата същност и дори как може да си взаимодейства с екстремните спортове.

За да разберете и вие, вижте: Да си поговорим за явлението Супер Луна

Явленията Синя Луна и Кървава Луна

Пълнолунията, които наблюдаваме през годината по принцип са 12. Понякога обаче в месеца се може да се появи още едно, което познаваме като явлението Синя Луна. Първото пълнолуние за годината беше в началото на януари, когато отново имаше и Супер Луна.

А названието Кървава Луна идва от ярко червения й цвят, който се получава, когато Синята Луна и Супер Луната съвпадат с пълно лунно затъмнение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.