Седмицата на свободния дух: какво да очакваме

0
 

Сподели

Shares
Free Spirit Week, BEFSA
Снимка: Ангел Попов

Седмицата на свободния дух, организирана от БАССЕС, започва на 2-ри февруари. Първият уикенд от Седмицата ще бъде посветен на уъркшопи, тестове и демонстрации, а през втория ще се проведат и традиционните състезания по фрийрайд и фрийстал.

Това е най-голямата неформална среща между любителите на извънпистовото каране, която вече се е превърнала в традиция и чиято основна цел е обменянето и натрупването на знания и умения за по-безопасно прекарване в планината.

Free Spirit Week, BEFSA
Снимка: Ангел Попов

“Целта на т.нар от нас Free Spirit Week винаги е била да се съберем заедно и да прекараме добре няколко дни в любимата ни планина. Но тази година ще дадем още една причина на хората да се включат в събитията като ги срещнем с някои от най-опитните познавачи на района на хижа Рилски езера, с професионални сертифицирани водачи и майстори на фрийрайда и фрийстала,” разказва Момчил Панайотов, председател на БАССЕС, който е и специалист по лавини и лавинна безопасност.

По време на седмицата ще бъдат организирани:

  • Фрийрайд и фрийстайл състезания;
  • Лекции и уъркшопи по лавинна безопасност и първа помощ в планината;
  • Техники във фрийрайда и фрийстайла;
  • Ски турове в района на хижа „Рилски езера“;
Free Spirit Week, BEFSA
Снимка: Ангел Попов

“Ще покажем на хората и какви са новостите в областта на ски и сноуборд екипировката, какви уреди за лавинна безопасност има на пазара и какви са предимствата на различните модели. Ще могат да тестват екипировка за ски туринг, ще ги консултираме какви въпроси да задават, когато избират ново оборудване и как да поддържат най-добре старото си”, допълват от БАССЕС, която е най-старата организация в България, занимаваща се с обучителни курсове по лавинна безопасност и фрийрайд.

На склоновете около хижата ще бъде изграден мини фън парк с няколко скока. Някои от най-добрите фрийстайл скиори и сноубордисти ще споделят опит и умения с любителите на спорта, а записалите се за събитията ще бъдат заснемани на видео като представянията им ще бъдат анализирани и коментирани в края на деня с цел подобряване на стила и коригиране на грешките.

Free Spirit Week, BEFSA
Снимка: Ангел Попов

Тази година за първи път ще бъде организирано и Mini Goat Ride състезание за фрийрайдъри във възрастовите категории 8-10, 10-13 и 14-17 години. Най-младите членове на БАССЕС ще могат да премерят силите си на отделен склон.

Участието в Седмицата става само с предварителна регистрация, а от БАССЕС напомнят, че от участниците се очакват необходимата екипировка и умения за извънпистово каране, както и валидна планинска застраховка.

Повече информация ще намерите в сайта на БАССЕС.

Free Spirit Week, BEFSA
Снимка: Ангел Попов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.