Филип Лхамсурен се подготвя за прегръдката на Амазония

0
 

Сподели

Shares

Писателят и приключенец Филип Лхамсурен се подготвя за изключително интересно пътуване. В края на месец март 2018 г. той планира да започне своята дългоочаквана соло експедиция „Прегръдката на Амазония“. По време на нея той ще се движи сам, със собствени сили, по вода и джунгла, за да измине около 5 300 км из Амазонския басейн за 4 до 6 месеца. Задачата му е трудна, смела и свързана със сложна логистика, придвижване на екипировка, провизии, медикаменти в точно определени моменти на точно определени места сред девствени гори. Броени седмици преди началото на експедицията, поговорихме с родения в Монголия, живеещ в България Филип, който разказа за голямата си мечта, за трудностите, целите, подготовката.

Филип Лхамсурен, Експедиция "Амазония"
Снимка: личен архив Филип Лхамсурен

Как се реши да се върнеш отново в Амазония? Това ще бъде второто ти пътуване из тези диви земи.
Нужно ми е да се върна там, да преживея докрай приключението, което преди 3 години не успях да завърша. Спускането по Амазонка за мен се превърна в много повече от експедиция. Това е начин на живот, не е просто цел. Да бъда сам в джунглата, близо до природата – това е безценно за мен.

Кое е най-голямото предизвикателство на това пътуване?
Амазонската джунгла има дълъг списък от предизвикателства, но аз знам, че мога да се справя с всичко. Освен с човекът. Ако някой реши да ме нападне, няма нищо, което да го спре. Преживях няколко такива атаки по време на предишната си експедиция и в тази няма да е по-различно.

Филип Лхамсурен, Експедиция "Амазония"
Снимка: личен архив Филип Лхамсурен

Какво представлява логистиката за една толкова сложна експедиция?
Транспортирането на екипировката до конкретни точки на територията на Амазония в точния час е нужно за прогреса на експедицията и е изключително важно, за да имам шанс да се справя. Има етапи от маршрута, които ще минавам на колело или пеша, както и такива с кану по реките. Тези точки са съобразени с терена, който ми предстои да прекося. Ако следва река, трябва да заменя колелото с лодка или обратното. Тези срещи са важни също, за да се снабдя с допълнителни лекарства и други елементи от екипировката, които съм счупил или загубил. За тази част от работата и планирането се грижи куриерска фирма „Ин Тайм“-UPS България, която е мой логистичен партньор. Те се занимават с транспорт на екипировката ми до всяка точка от маршрута, където имам нужда, уреждам и пътуването на мен самия.

С колко килограма багаж ще заминеш?
Раницата ми, заедно с цялата ми екипировка за оцеляване, е с тегло около 40 кг. Велосипедът “Pulse cycles” и кануто “Ally” са най-обемни. Те тежат общо 37 кг. Лодката е с дължина близо половин метър, но се разглобява и побира в голям сак. Това е всичко.

Филип Лхамсурен, Експедиция "Амазония"
Снимка: личен архив Филип Лхамсурен

Как ще ни „доставяш“ новини по време на експедицията?
И в тази експедиция ще използвам сателитен телефон. Информацията ще бъде споделена на сайта ми www.abandonedroads.com, както и във фейсбук. Ще има екип по логистиката в Бразилия, с който ще се срещам в джунглата. Те ще доставят допълнително снимки и кратки видеа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.