Невероятните тренировки на Андри Рагетли и другите професионални скиори

Как се подготвят шампионите?

0
 

Сподели

Shares

Това е торнадо! Това е водовъртеж! Не – това е швейцарският скиор Андри Рагетли!

Отдаденият атлет трудно се удържа на едно място и в този факт няма нищо странно – той е първият фрийстайлър, извършил четворно салто с пет пълни завъртания! Освен това е поставил няколко други световни рекорда и не на последно място е световен шампион в слоупстайл дисциплината за 2016 г.

Точно затова и тренировките му никак не са леки! За да поддържа отличната си форма, швейцарецът е преустроил своята зала в своеобразно паркур трасе на закрито, по което усъвършенства координацията и баланса си, изпълнявайки безумни каскади.

Оле Ейнар Бьрндален

Подобни ексцентрични тренировки обаче не са необичайни сред професионалните скиори. Така например  много от тях редовно балансират върху слаклайн лента, а легендарният биатлонист Оле Ейнар Бьорндален дори стреля по мишени стъпил върху нея.

Бьорн Дели

За да е подготвен за всякакви изненади по време на спускане ски-бегачът Бьорн Дели пък тренира със специално изработени нестабилни ски, които, като непослушни коне се мятат във всички посоки. По този начин норвежецът подобрява техниката си на движение.

Александър Легков

Колкото до олимпийския медалист Александър Легков, за него със сигурност можем да кажем, че има топки… Фитнес топки. Руснакът доволно често прибягва до употребата на гумените пособия, изпълнявайки върху тях най-различни упражнения за баланс например клекове с 5-килограмови гири.

Батутът е още едно предпочитано от снежните ездачи средство за усъвършенстване на уменията. Мятайки се върху него спортистите безопасно отработват триковете, които след това виртуозно изпълняват на пистата. Тази пружинираща джиджавка разполага и с други полезни свойства – по време на занятие се натоварват практически всички мускулни групи, а 10 минути подскачане из въздушното пространство се равняват на 30 минути интензивно бягане.

Упражненията за равновесие и координация са силно застъпени при скиорите и това се дължи на няколко основни причини:

  • Доброто усещане за баланс повишава увереността и намалява психическото натоварване по време на състезание.
  • Развитите стабилизиращи мускули благоприятстват техничното придвижване и понижават разхода на енергия.
  • Чувствителният вестибуларен апарат контролира по-добре позицията на тялото в пространството, което също влияе на увереността и техничността на движенията.

След всичко изброено, никак не е чудно, че именно карането на ски е едно от задължителните занимания на космонавтите по време на предполетната им подготовка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.