Прегърни дърво, спаси дърво

Или как хората в Индия се противопоставят на реформи, които касаят изсичане на дървета

0
 

Сподели

Shares

Оказва се, че една от основните движещи сили, благодарение на които може да настъпи промяна, е обединението. Неоспоримата връзка между човека и природата фигурира още от праисторически времена. Именно това ви разказахме и в материала за еволюцията на планинарската екипировка. Днес ще изместим фокуса и ще насочим вниманието ви към това как хората в миналото са се борели срещу това дървета да бъдат изсичани. Те са се събирали около дърветата и са ги обграждали. Подобни защитни дейности пораждат известната днес фраза в англоезичния свят – Tree-Hugger.

Именно това е бил начинът, по който хората са защитавали дърветата.

Прегърни дърво, спаси дърво
Снимка: pinterest.com

И забележете, това явление датира още от далечната 1730. Тогава 294 мъже и 69 жени в индийско село се обединяват в една кауза. Заедно те обгръщат дървета, за които единственият план е бил да бъдат отсечени, а на тяхно място да се построи дворец.

Резултатът от бунта на хората обаче води до собствената им смърт, тъй като дървосекачите не са спрели дейността си. Това всъщност е преломният момент, в който кралски указ (и до днес) забранява да се изсичат повече дървета в околността.

Тази смелост вдъхновява хора и през 70-те години на миналия век. Именно тогава се поражда движение, известно още като Чипко (Chipko), което на хинди означава придържам. Група жени от села в хималайските региони на Индия започнали да обграждат дървета, с цел да ги защитят. Подобни дейности много бързо се разпространили из цялата страна.

Прегърни дърво, спаси дърво
Снимка: cz.pinterest.com

Оттогава, когато хората искат да се противопоставят на реформи, засягащи дърветата и горите, правят точно това – прегръщат ги и се опитват да ги спасят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.