От Боровец с парапланер: стартове и кацалки

0
 

Сподели

Shares
Боровец
Снимка: Бороспорт

Курортът Боровец най-често свързваме с възможностите за ски и сноуборд, от които можем да се възползваме през зимата, и с туристическите и планински маршрути, по които можем да поемем през лятото. Около Боровец обаче е перфектно (задължително имайки предвид метеорологичните условия, разбира се) и за един неназемен спорт, а именно – парапланеризъм.

Стартове

Маркуджици (между Маркуджик 1 и Маркуджик 2)

GPS координати: 42.213317, 23.576153
Надморска височина на старта: приблизително 2470 м;
Подходящ при западен, северозападен и югозападен вятър. Посока на полета: към долината на река Бели Искър, където има голяма поляна, подходяща за кацане (виж „Кацалки“ по-долу).

Парапланеризъм в Боровец
Старт „Маркуджик“

Ястребец

GPS координати: 42°14’12.48‘‘ N 23°35’15.95’’ E
Надморска височина: приблизително 2176 м;
Подходящ при северен вятър. Стартът е обозначен с табелки и се ползва като официален при състезания по парапланеризъм. Намира се източно от кабинковия лифт „Ястребец“. Посока на полета: до плаца пред х-л Рила и до стрелбището за биатлон (виж „Кацалки“ по-долу).

Парапланеризъм в Боровец
Официален старт „Ястребец“

Ястребец 2

GPS координати: 42°13’44.33‘‘ N 23°35’05.32‘‘ E
Подходящ за северен вятър и източно-североизточно направление на полета, но е необходимо парапланеристите да се съобразяват със скиорите.

Кацалки

Бели Искър

GPS координати: 42°16’17.79‘‘ N 23°32’41.54‘‘ E
Надморска височина: приблизително 1155 м
Кацалката е подходяща при полет от Маркуджиците.

Парапланеризъм в Боровец
Кацалка „Бели Искър“

Плац пред хотел „Рила“

Надморска височина: 1355 м
Мястото е възможно за кацане при полет с начало от стартовете на Ястребец (приблизителна дължина на прелета: 3.3 км). Трябва да се има предвид, че през зимния сезон плацът пред хотела е изключително натоварен заради множеството скиори, туристи и намиращите се в близост писти и сноупарк, затова се препоръчва избягването му с цел предотвратяване на инциденти. Тази кацалка е по-подходяща за използване през лятото и есента, когато мястото е по-малко натоварено.

Биатлонско стрелбище

Надморска височина: приблизително 1335 м
GPS координати: 42°15’51.41‘‘ N 23°35’50.41’’ E
Подходяща кацалка при полет от Ястребец (приблизителна дължина на прелета: 3.15 км). Трябва да се има предвид, че мястото не е много голямо и е обградено от високи борове, което придава трудност на захода за кацане. Плюс на биатлонското стрелбище е, че може да се ползва целогодишно.

Парапланеризъм в Боровец
Кацалка „Биатлонско стрелбище“

Очаквайте на сайта ни още информация за стартовете и местата за кацане около курорта Боровец, както и актуална информация за подходящите места за полети спрямо метеорологичните условия. Наш консултант по стаитите, свързани с летене около Боровец, е Иво Геров.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.