Магията на Пирин: връх Куклите

0
 

Сподели

Shares

Ако магията в планината за вас е равна на тишина, дори дивотия, има много места, които със сигурност могат да ви ги предоставят. Там не ходят чак толкова много хора и може би затова са по-малко известни от други. Това обаче не означава, че по-малко заслужават да отидете там и да усетите истинското щастие.

Едно от тези места всъщност е връх. Казва се Куклите, намира се в Пирин и се извисява на 2686 м. Името му не е случайно. Самият връх се състои от няколко остри ръба, които са наредени един до друг като кукли.

Куклите
Снимка: Михаела Стоянова

Най-краткият и удобен маршрут за достигане до Куклите води началото си от хижа Беговица (до нея най-лесно се стига от хижа Пирин, заслон Тевно езеро, заслон Спано поле и град Сандански). Пътеката, която ще ви отведе до върха, започва в гората, като в началото маршрутът се припокрива с този към Тевно езеро. На места тя е равна, като на места има и леки изкачвания. След като преминете този участък, ще излезете на открито пространство, където ще продължавате да вървите нагоре и малко по малко гледката пред вас ще се променя. Колкото повече височина набирате, толкова повече върхове ще се откриват пред вас. Сред тях е и крайната ви цел – Куклите, които ще са във ваше дясно.

Следващият етап е разделянето на пътеките. Трябва да поемете по пътеката, която води към хижа Пирин.

Куклите
Снимка: Михаела Стоянова

Оттам започва по-приключенския участък, по който ще трябва да преминавате по големи камъни. На места теренът е по-тесен, но е много вероятно да ви се стори интересен. Изкачването и тук не е за подценяване, но преодолеете ли го, ще се доближавате все повече до върха. Ще достигнете и Кукленското езеро, което се намира в подножието му.

Куклите
Снимка: Михаела Стоянова

След като го подминете, предизвикателствата пред вас не свършват, тъй като ще трябва да достигнете до премката, която разделя Куклите от друг връх – Зъбът. Тя се казва Пътека на мира. До нея също ще трябва да се изкачвате, но няма да ви отнеме много време.

Куклите
Снимка: Михаела Стоянова

След като вече сте между двата върха, е ред да тръгнете и към същниската част на маршрута – преминаването по самите Кукли. То също изисква повишено внимание, но сами ще разберете, че си струва заради гледката, която ще се открие пред вас.

Куклите
Снимка: Михаела Стоянова

Останат ли зад гърба ви по-трудните участъци, вече ще можете да поемете право надолу (а не да се връщате по същия път) и да достигнете изходната ви точка – хижа Беговица.

Времетраене и екипировка

Преходът отнема около 6 часа в двете посоки. Бъдете добре екипирани, ако се отправите натам. В първия етап от маршрута – до Кукленското езеро, ще вървите близо до реката и на места ще имате възможност да си пълните вода. До Пътеката на мира маршрутът е маркиран с жълта маркировка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.