Морис Херцог – първият човек, който стъпва на осемхилядник

0
 

Сподели

Shares
Морис Херцог – първият в историята човек, който изкачва връх над 8000 м

Едно от имената, които успяват да променят облика на алпинизма в средата на 20 в., е Морис Херцог. Той завинаги остава в историята като първия човек, който стъпва на осемхилядник. Постижението се случва на 3-ти юни 1950 г., когато Херцог, в компанията на Луи Лашенал, изкачват връх Анапурна I.

Морис Херцог
Снимка: telegraph.co.uk
100 години от рождението на алпиниста

През 2020 година се навършиха точно 100 години от рождението на Морис Херцог. Той се ражда през 1919 г. във френския град Лион и е най-голямото от общо осем деца.

Един от факторите, породил интереса на Херцог към природата и високите планини, е баща му, който също се е катерил. Освен това семейството му е притежавало малка  вила в Шамони, в подножието на алпийския първенец – Монблан.

Херцог извън алпинизма

По време на Втората световна война Морис Херцог се е присъединил към френските леви партизани и е бил водач на високопланинска войска. Впоследствие той получава две награди за заслугите си.

Междувременно през 1994 г. се дипломира в Париж и след това става ръководител на компания за автомобилни гуми. Новото му призвание до известна степен го отдалечава от катеренето. Заслугите му по време на войната обаче са причината да бъде поканен за водач на експедицията до Анапурна I през 1950 г., въпреки че е считан за талантлив катерач, но не и от най-добрите.

Морис Херцог
©Sipa/ source: reponseatout.com

Как протича първото в историята изкачване на осмехилядник можете да прочетете ТУК.

След първото изкачване на 8091-метровия Анапурна I Херцог се завръща в родината си, където в периода от 1963 до 1966 г. е Министър на младежта и спорта. Две години по-късно, през 1968 г., той става кмет на Шамони (до 1977 г.), а през 1970 – член на Международния олимпийски комитет (до 1994 г.)

Въпреки загубата на голяма част от пръстите си по време на експедицията до Анапурна, Херцог продължава да кара ски и да пътува и в годините след това. Той успява да натрупа повече от 3000 часа като пилот.

Морис Херцог е автор на две книги. Първата от тях излиза малко след изкачването на Анапурна, през 1951 г., а оригиналното име на втората е L’Autre Annapurna, която излиза през 1998 г.

Морис Херцог
Photo source: www.valandre.com

Херцог има два брака, от които има по две деца. Светът се разделя с алпиниста през 2012 г., когато той е на 93 години.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.