Няколко въпроса, които да си зададете, когато избирате ски панталон: I част

0
 

Сподели

Shares

Наскоро ви запознахме с основните аспекти, които трябва да имате предвид, когато си избирате ски яке. Сега е ред да помислите и за основните въпроси, които трябва да си зададете, когато избирате своя ски панталон.

До каква степен панталонът е непромокаем и дишащ?

Както и при якето, ефективността на панталона зависи от степента на непромокаемост. Сигурни сме, че всеки от вас иска да се чувства сигурен и защитен, докато кара. Затова трябва да се запознаете добре с големината на водния стълб. Вече знаете, че той се измерва в милиметри и колкото по-голям е той, толкова по-надежден ще е панталонът ви. 10 000 мм е добро число, което ви гарантира, че ще останете сухи на пистата. Ако обаче залагате в плановете си повече извънпистово каране, е препоръчително да си изберете панталон с максимална защита. Това означава, че водният стълб трябва да е поне 20 000 м.

Skiing

Степента на дишане е също толкова важен аспект, колкото и непропускливостта. Тя също се определя от различни числа, но се измерва в грамове. И колкото по-голямо е числото, толкова по-дишащ и надежден ще е панталонът. Препоръчителните стойности отново са около 10 000 гр и нагоре. Това означава, че влагата няма да се задържа, а вие ще се чувствате сухи във всеки един момент.

Трябва ли панталонът да има отвори?

Зависи от това на какво ниво карате. Ако сте начинаещ или средно напреднал, не е задължително панталонът ви да има отвори. Необходимостта от тях се появява, когато започнете да карате все повече и да ставате още по-активни. Повечето отвори са около бедрото и стигат до коляното. Съществуват обаче и модели, чиято дължина на отвора е по целия крак.

Има ли възможност панталонът да се регулира около талията?

Повечето панталони днес имат лепенки в областта на талията, които ви позволяват да го нагласите на позицията, която искате. Разбира се, това не е най-важният аспект при избора ви, но въпреки това си заслужава да спрете вниманието си на модел с подобни характеристики. Определено ще разберете, че е хубаво да имате възможност да го нагласите според предпочитанията ви.

Skiing
Широк или прилепнал панталон?

Това най-вече зависи от предпочитанията ви. Много скиори, които практикуват любимото си занимание на писти, предпочитат модели, които са по-прилепнали. За разлика от тях, фрийрайдърите харесват по-широките панталони, които от своя страна им осигуряват по-голяма свобода на движение. А тя определено им е нужна, когато карат по планинските извънпистови склонове.

Какво да носите под панталона?

И не на последно място, не забравяйте за основния слой дрехи, който е сред важните аспекти, които изграждат ефективна ски екипировка. В случай, че водата проникне под панталона ви, качественият основен слой бързо ще я попие и през цялото време ще ви кара да се чувствате сухи. А още по-важното е, че ще задържи и топлината ви. Точно затова, колкото по-малък воден стълб има панталонът ви, толкова по-важен е основният слой, който ще носите под него.

Ето и някои от моделите панталони, които ще направят всяко ваше каране незабравимо изживяване:

Helly Hansen Ски панталон Velocity Insulate

 

Helly Hansen Ски панталон Velocity Insulate

Мъжкият панталон е подходящ както за ски, така и за сноуборд карачи. Изграден е от HellyTech Performance материя, водоустойчива и дишаща, която извежда влагата от тялото и го запазва топло и сухо. Водният стълб е между 14 000 и 20 000 мм. Durable Water Repellent е покритие, което повишава непромокаемостта за допълнителна защита. Панталонът има двупластова конструкция с разтеглива в две посоки материя, както и Recco Advanced спасителна система. А Primaloft е технология, която осигурява термична изолация за студено време. Всички шевове са подлепени. Панталонът има вентилационни отвори, гети, подсилени зони, регулируема талия и два странични джоба.

Ice Peak Ски панталон Riksu

 

Ice Peak Ски панталон Riksu

Дамският панталон е подходящ както за ски, така и за сноуборд. Материята Icethech Softshell е дишаща и предпазва от вятър и вода. Водоустойчивостта е 10 000 м, а степента на дишане – 5000 гр. Външният слой на материята е обработена с Water Repellent покритие, което повишава непромокаемостта за допълнителна защита. Панталонът има два странични джоба с цип, маншети с ластик, предпазващи от сняг и ципове в долния край на крачолите.

Northfinder Ски панталон Kacper

 

Northfinder Ски панталон Kacper

Панталонът е предназначен за дейности на открито. Подходящ е както за начинаещи, така и за професионалисти. Материята 2-layers shell е дишаща, която предотвратява проникване на вода. Водният стълб е 10 000 мм, а степента на дишане – 10 000 гр. Циповете са водоустойчиви, а шевовете – подлепени. Презрамките се свалят. Панталонът има светлоотразителни елементи, два предни джоба с цип, заден джоб с цип и и ципове в долния край на крачолите.

Тези модели, както и много други можете да намерите в магазините на Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.