Забрана за каране на свободни ски и сноуборд в Пирин

0
 

Сподели

Shares
фотография: Александър Иванов
фотография: Александър Иванов

От съобщение, разпространено от Дирекцията на НП „Пирин“, става ясно че на 29.12.2017 г. е издадена заповед на директора Росен Баненски, с която се ограничава възможността за свободно каране на ски и сноуборд извън маркираните писти и терени в Пирин.

Заповедта изисква на видно място на ски лифтовете и изградената информационна система на НП „Пирин“ (табла тип къщичка, подходите на територията на парка, таблата пред хижите, КИП и ПИЦ на територията на парка) да се постави съобщение по образец (на български и английски език), със следният текст:

Забранено е карането на ски извън маркираните ски-писти и трасета, определени с Плана за Управление на НП „Пирин“.

Според дирекцията на парка това се прави с цел опазването на естествените природни местообитания и ограничаване на въздействието от заплахите, във връзка с изпълнението на част 2 (Дългосрочни цели и ограничения) и част 3 (Норми, режими, условия и препоръки за осъществяването на дейностите) гл.1. т.1 подточка 11 и 12 от Плана за управление на НП „Пирин“.

Ние питаме:
Как въздействието на ските и сноуборда застрашават есествените местообитания? Защо ските и моторните шейни попадат в една категория?
Забранява ли се и на туристи да се движат свободно във Парка? Как разчличавме турист със ски от свободно каращ ски?

Още по темата:
Отворено писмо от Валери Пелтеков и Борис Първанов
Интевю с прецедателя на БФССЕС Момчил Панайотов

Пирин автор: Ира Кюрпанова
Пирин автор: Ира Кюрпанова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.