Вим Хоф и безграничните възможности на нашето тяло

0
 

Сподели

Shares

Вим Хоф е от хората, които доказват, че човешкото тяло може да се адаптира към екстремни ситуации и да издържи много повече от това, на което си мислим, че е способно. Показателни за това са всички 26 световни рекорда, които са негово дело.

Вим Хоф
Photograph: Enahm Hof/source: mpora.com

Сред забележителните постижения на 59-годишния холандец са, че успява да издържи 1 час и 53 минути, потопен в лед. Освен това, Вим достига до 6700 м под Еверест само по къси гащи и обувки. Той обаче не продължава нагоре, заради проблеми с ходилото.

Сред екстремните му постижения е и изкачването на Килиманджаро, когато отново е облечен само с къси гащи. Интересното в случая е, че той го прави не сам, а с още 26 души и не само това, но го правят, както вече споменахме по… шорти. Най-възрастният човек в групата е бил на почти 70 години. Имало е хора, които са страдали от артрит, множествена склроза, рак, имало е човек с байпас, а Барт Пронк, който отново идва за семинар в България, също е участвал в експедицията.

Много от планинските експерти се свързали с Вим, за да го предупредят, че това изкачване е изключително опасно, поради краткото време и невъзможността на тялото да се адаптира към липсата на кислород на такава височина и има реална опасност хора да починат по пътя, но Вим бил убеден, че с практикуване на метода на дишане и предварителна подготовка ще могат да го направят. Първоначалната му идея била изкачването да се осъщвестви за 3 дни, но реално успели да го направят за 48 часа. Малко по-късно Вим, Барт и други участници успяват да го направят за 31 часа, в последствие за 28.

Именно такива постижения му носят прозвището „Леденият човек“.

Уим Хоф
Снимка: Redbull.com

Как успява да постигне невъзможното?

Всичко започва през 1995 г. – тогава, след смъртта на жена си, която се самоубива, Хоф използва различни дихателни техники и медитация, за да се справи с пост травматичния стрес и депресията. След като благодарение на тях записва редица рекорди и постижения, той ги използва в научни изследвания, за да докаже, че всеки човек, прилагайки ги, може да се справи с чувството на тревожност.

Съчетанието на дишане, медитация и излагане на тялото на ниски температури днес са известни като „Методът на Вим Хоф„. Той е базиран на тибетското лечение, известно под наименованието „Тумо“.

Вим Хоф
Photo source: mpora.com

Поставените през годините 26 рекорда привличат вниманието не само на широката общественост, но и на още повече учени, които считат, че Вим Хоф реализира това, което е психологически невъзможно да се постигне.

Едно от интересните проучвания през годините е било приложено върху 24 души. Всички те са били инжектирани с бактерия, която причинява главоболие и треска. Половината от тях са тренирали по метода на Вим Хоф, а другата половина – не. Резултатите са показали, че организмът на хората, които са прилагали практиките на Хоф, не е проявил симптомите, докато при останалите участници те са се появили.

Още интересни подробности за практиките на Вим Хоф можете да видите във видеото по-долу, както и в документален филм, който ще намерите ТУК.

The Daredevil Who Hiked Mount Everest in Shorts

Meet the man who hiked Everest in shorts.Watch the full doc here: http://bit.ly/2BFyIY4

Публикувахте от VICE в Понеделник, 25 декември 2017 г.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.