Луси Уокър – първата жена на Матерхорн

0
 

Сподели

Shares

Един от най-трудните върхове в Европа –  Матерхорн допуска първите алпинисти до себе си през далечната 1865 г. Въпреки липсата на специализирано оборудване, те успяват да се преборят със себе си и да постигнат целта си, която е мечта за мнозина години наред. Интересен е фактът, че само няколко години след първото изкачване, на Матерхорн стъпва и жена. Това се случва през 1871 г., а постижението е дело на отгледаната в Ливърпул канадка – Луси Уокър.

1858 е годината, в която тя изкачва първите си върхове, след като лекари я съветват да прави дълги разходки, за да излекува ревматизма си. С помощта на баща си и брат си, които са членове на алпийски клуб, Луси се превръща в първата жена, която периодично изкачва върхове в Алпите.

Луси Уолкър
Снимка: zermatt.ch

Част от тях се превръщат в постижения, тъй като никоя дама преди нея не е стъпвала на Айгер, Балмхорн, Уетерхорн, Лискам и Пиц Бернина. Най-голямото от тези постижения обаче се превръща във факт през 1871 г., когато Луси Уокър е първата жена, която изкачва и Матерхорн. Това, което я подтиква да осъществи експедицията си до алпийския връх, е, че нейна конкурентка също е решила да се отправи натам в този период. Луси обаче успява да я изпревари, а това постижение вече и носи световна слава.

През живота си Луси успява да осъществи 98 експедиции. През 1909 г. става член на новооснования дамски алпийски клуб, където я признават за основоположник на дамското катерене.

Вижте повече: Мари Паради – първата жена на Монблан

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.