Всичко, което трябва да знаете, когато си избирате ски яке: първа част

1
 

Сподели

Shares

Оказва се, че изборът на ски яке не е лесно начинание. Различните му характеристики ще ви подскажат дали конкретен модел ще съответства на очакванията ви или трябва да насочите вниманието си към друг. Ако не сте запознати с тези характеристики, ето и някои от тях, които ще ви направят по-уверени при избора на перфектното за вас яке.

Непромокаема дишаща материя

Колко ще е ефективно вашето яке, зависи от степента на непромокаемост. Обикновено различни числа подсказват това. Колкото по-голям е водният стълб, толкова по-надеждно е якето. Обикновено той започва от 5000 мм и може да достигне до високата степен от 28 000 мм. Освен мембраната, голяма част от якетата обикновено имат и допълнително непромокаемо покритие, което не позволява на водата да попие и да ви намокри. То се нарича DWR – Durable Water Repellent.

Ски яке
Снимка: onthesnow.com

До каква степен материята на якето е дишаща отново можете да се ориентирате чрез различни числа, които този път се измерват в грамове. Те също започват от 5000, а най-ефективните достигат до 20 000 грама. Това означава, че в колкото повече грамове се измерва степента, толкова по-дишащо ще е вашето яке, а вие ще се чувствате щастливи във всеки един момент.

Попиване на влагата

Голяма част от ски якетата днес се произвеждат с бързо съхнеща подплата или с различни отвори, които много бързо да отвеждат потта от тялото. Това със сигурност ще ви помогне да останете сухи и да изпитате радост от движението. Ще усетите разликата и когато спрете да се движите и осъзнаете, че сте сухи, а тялото ви е запазило топлината си. Процесът ще е улеснен още повече, ако носите и подходящ основен слой под якето си.

Издръжливост и тегло

Теглото на якето, разбира се, зависи от материалите, от които е изработено. Също така, зависи и от колко слоя се състои то. По твърдите и тежки материали гарантират по-малко протъркване, но за сметка на това, са тежки и е по-трудно да се кара с тях. Затова по-добрият вариант е да си изберете яке, което е направено от материали, устойчиви от протриване, но само в определени области, като раменете, например. Така ще усетите свобода на движение, а теглото на якето няма да ви прави впечатление.

Ски яке
Снимка: Снимка: onthesnow.com
Възможност да се прикрепя към панталона

Някои якета и панталони могат да се прикрепят заедно. Когато станат едно цяло, няма да позволяват на снега да навлезе под тях.

Ширина

Ширината на якето ви лесно може да определи и предпочитанията ви за каране. По-прилепналите якета най-често се асоциират с хората, които карат по писти. А фрийрайдърите или тези, които са се отправили на преход в зимната планина, предпочитат по широките модели, тъй като им дават още по-голяма свобода на движение.

А за да онагледим тези характеристики, ето и някои модели якета, които определено попадат в графата подходящи:

Helly Hansen Ски яке Fernie

 

Helly Hansen Ски яке Fernie

Този модел е мъжки и е подходящ както за любителите на ски, така и за сноубордистите. С водоустойчивата и дишаща материя Helly Tech® Performance тялото ви ще остане топло и сухо. Водният стълб и степента на дишане са между 14 и 20 хиляди мм. Конструкцията на якето е двупластова и се състои от материя, която е разтеглива в две посоки. Външният слой на материята е обработен с DWR (Durable Water Repellent) покритие, което ви осигурява допълнителна защита. Recco® Advanced е спасителна система, а технологията Primaloft осигурява термична изолация за студено време. Циповете на якето са вентилационни и имате възможност да го прикрепите към панталона си. Всички шевове са подлепени. Якето има джоб за ски карта, вътрешен джоб за ски маска, два странични джоба и джоб на гръдите.

Ice Peak Ски яке Nancy

Ice Peak Ски яке Nancy

Моделът е дамски и е подходящ и за скиори, и за сноубордисти. IceTech материята ще ви предпази от вятър, дори и в екстремни условия. Водният стълб е 10 000 мм. Материята IceStretch ви гарантира пълна свобода на движение. Освен това,тя е дишаща. Всички шевове са лепени. Якето има светлоотразителни елементи и качулка, която можете да свалите и да регулирате. Яката е мека и топла, а закопчаването е с цип. Можете да сложите ски картата си в джоба на ръкава и да използвате другите два странични джоба, които са с цип.

Diel Ски яке Chapman

Diel Ски яке Chapman

Моделът е мъжки и е подходящ както за скиори, така и за тези от вас, които карат сноуборд. Материята му е разтеглива в четири посоки. Дишащата мембрана HM ви гарантира дълготраен комфорт. Хидрофобната му структура позволява бързо изпаряване на потта. Освен това, тя предлага комбинация от здравина, издръжливост, еластичност и гъвкавост.

Външният слой на материята е обработен с DWR покритие, което повишава водонепромокаемостта, която е 15 000 мм. А пропускливостта на дишане 15 000 г. Технологията Thinsulate ще ви осигури повече топлина от естествения пух. А Dintex е високотехнологично покритие, което има отлични показатели на водоустойчивост и дишане. Всички шевове са подлепени. Якето има регулируема качулка, светлоотразителни елементи, вентилационни ципове, както и два странични джоба с цип и един на гърдите.

Тези модели, както и много други можете да намерите в магазините на Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Много полезна статия, благодаря на автора!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.