Най-трудните спортове: Катерене

0
 

Сподели

Shares

Независимо в коя от разновидностите му, едва ли има човек, който би отрекъл колко труден спорт е катеренето. Няма значение до каква степен си усвоил различните техники и си изградил усет към него и колко голяма сила си придобил, в света има милиони предизвикателства, за които е нужно време и подготовка, не само да се изправиш смело пред тях, а и да ги преодолееш. Дори и на най-добрите катерачи им отнема време, докато намерят правилния път, за да постигнат целта си. Точно това прави катеренето толкова атрактивен и интересен спорт. Защото знаеш, че каквото и да си постигнал, винаги ще има нещо ново, което да те чака и е готово с пълна сила да гъделичка упоритостта ти.

Катерене
Снимка: climbing.com
Как и къде можем да се учим да се катерим?

Катеренето започва да придобива все повече популярност в наши дни. Вече има многобройни зали, където можем да пробваме и да усетим тръпката от този спорт. Там има и достатъчно квалифицирани инструктори, които ще ни дадат най-правилните съвети и благодарение на тяхната помощ много скоро ще можем сами да наблюдаваме прогреса си. Защото, едва ли ще се учудите, че най-труден е моментът, в който правим първите си стъпки в този спорт. Тогава попадаме в една различна микровселена. За нея преди всичко трябва да се подготвим умствено, защото всички знаем, че няма как да натрупаме нужната сила и опит само с една тренировка. Друг важен аспект е да не се отказваме, когато разберем, че спортът наистина не е лесен и изисква много усилия от тези, които го практикуват. Резултатите идват с постоянството!

Катерене
Снимка: climbing.com
Най-добрият начин за напредък?

Много от отдадените катерачи прекарват колкото време на стената/скалата, толкова и в отделни тренировки за различните части на тялото. Така те развиват нужната сила, подобряват захвата и стават по-издръжливи, което определено е нужно при по-трудни проекти. Разбира се, допълнителните тренировки и практикуването на друг спорт, също са в полза на катерещия се.

И за да онагледим трудността на спорта в цифри, ще ви кажем, че данни сочат, че един час катерене изгаря повече от 800 калории.

Вижте повече: Ще победи ли катеренето депресията?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.