Да изкачваш шестхилядници, облечен с пола

Или как го правят жените в Боливия

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Те са група от 11 жени (известни са като Cholitas). Интересни и необикновени. Живеят в Боливия и са на възраст между 42 и 50 години. От години работят като готвачи в базови лагери и хижи на голяма надморска височина.

Преди 2 години решават, че искат да направят нещо ново и така започват да изкачват върхове. За целта се оборудват с котки, пикели, въжета, каски, планински обувки. Едно нещо обаче не променят – традиционното си облекло, за което са характерни широките поли.

Жените планинари в Боливия
Снимка: widerimage.reuters.com

Всичко започва, когато една от жените пита съпруга си, който е планински водач, какво е усещането да изкачваш върхове. Отговорът е кратък. Той и казва, че трябва да отиде, за да разбере. Именно това я мотивира да пробва. А фактът, че е жена по никакъв начин не я спира. Напротив. Именно чрез подобна дейност тя иска да докаже, че е равностойна с мъжете. Затова разказва за идеята си на нейни приятелки, с които впоследствие започват да се катерят по планинските склонове.

Жените планинари в Боливия
Снимка: widerimage.reuters.com

Групата на 11-те дами вече има успешно изкачени 6 върха, които са високи над 6000 м, като последният от тях е и едно от най-големите им постижения. В началото на февруари 5 от 11-те жени достигнаха най-виоския връх в Южна Америка – Аконкагуа.

Научете повече за изкачването ТУК.

Основното им предимство да имат успеваемост на такава височина е, че нямат нужда от аклиматизация, благодарение на това, че обитават именно високопланински регион.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.