Да изкачваш шестхилядници, облечен с пола

Или как го правят жените в Боливия

0
 

Сподели

Shares

Те са група от 11 жени (известни са като Cholitas). Интересни и необикновени. Живеят в Боливия и са на възраст между 42 и 50 години. От години работят като готвачи в базови лагери и хижи на голяма надморска височина.

Преди 2 години решават, че искат да направят нещо ново и така започват да изкачват върхове. За целта се оборудват с котки, пикели, въжета, каски, планински обувки. Едно нещо обаче не променят – традиционното си облекло, за което са характерни широките поли.

Жените планинари в Боливия
Снимка: widerimage.reuters.com

Всичко започва, когато една от жените пита съпруга си, който е планински водач, какво е усещането да изкачваш върхове. Отговорът е кратък. Той и казва, че трябва да отиде, за да разбере. Именно това я мотивира да пробва. А фактът, че е жена по никакъв начин не я спира. Напротив. Именно чрез подобна дейност тя иска да докаже, че е равностойна с мъжете. Затова разказва за идеята си на нейни приятелки, с които впоследствие започват да се катерят по планинските склонове.

Жените планинари в Боливия
Снимка: widerimage.reuters.com

Групата на 11-те дами вече има успешно изкачени 6 върха, които са високи над 6000 м, като последният от тях е и едно от най-големите им постижения. В началото на февруари 5 от 11-те жени достигнаха най-виоския връх в Южна Америка – Аконкагуа.

Научете повече за изкачването ТУК.

Основното им предимство да имат успеваемост на такава височина е, че нямат нужда от аклиматизация, благодарение на това, че обитават именно високопланински регион.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.