Връх Ботев – старопланинският първенец

1
 

Сподели

Shares

Изпълвате ли дните си с приключения и красота? Сигурни сме, че си падате по впечатляващи места и емоциите, свързани с посещението на такива. Убедени сме, че искате да продължите да ги изживявате. Точно затова ние продължаваме традицията да ви показваме магията на българските планини.

Този път ще ви отведем до старопланинския първенец – връх Ботев. Висок е 2376 м и стъпите ли на него, е много вероятно да ви покаже един от аспектите на истинската си същност – силния вятър. Въпреки това върхът е сред многобройните места в родните ни планини, за които осъзнаваме, че всички положени усилия си заслужават.

Връх Ботев
Снимка: Михаела Стоянова

Има няколко маршрута за достигане до първенеца на Стара планина. Най-краткият, но един от най-трудните, е от хижа Рай. Тя също привлича вниманието на мнозина, заради извисяващият се на 124 м водопад – Райското пръскало. Той е най-високият не само у нас, но и на Балканския полуостров.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Ако се чудите как се стига до хижата – най-популярният маршрут е от местността Паниците, които се намират над град Калофер. Тръгва се по пътека, която е разнообразна – ще вървим както нагоре, така и по равни пространства. Първоначално навлизаме в гориста местност и ще трябва да започнем да се изкачваме. След това ще излезем на открито пространство, и пътеката няма да е толкова стръмна. Пред нас ще се открие гледка и към първенеца на планината – връх Ботев.

Връх Ботев
Снимка: Михаела Стоянова

С всяка крачка ще разбираме, че теренът наистина е разнообразен, тъй като ще се редуват изкачвания и вървене по равен терен. Последната част от прехода отново навлиза в гора. Излезем ли от нея, вече почти ще сме достигнали хижата. Остават ни броени минути. Това ще разберем и от гледката към самата хижа и водопада, която ще се открие пред нас. Той обаче рядко е пълноводен и в повечето случаи не можем да го видим в пълния му блясък. Времетраенето на маршрута е около 5 часа.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Преходът от хижа Рай до връх Ботев не е толкова дълъг, но за сметка на това трябва да се преодолее голяма денивелация. Рай се намира на 1430 м, а върхът се извисява на 2376 м. Това означава, че почти през цялото време пътеката върви стръмно нагоре. В началото започваме малко по малко да набираме височина. След това ще достигнем небезизвестната Тарзанова пътека, която е и един от най-трудните участъци по целия маршрут. Затова и на места тя е обезопасена с въжета, за да можем да се държим, докато преминаваме оттам.

Тарзановата пътека
Снимка: Михаела Стоянова

След като Тарзановата пътека свърши, ще разберем че сме се изкачили още по-нависоко. Пред нас вече ще се открива крайната ни цел – връх Ботев. Остава ни да продължим нагоре и да достигнем 2376 м. Там ще попаднем на много широко пространство, откъдето, при ясно време, се открива красива гледка към различни части от България.

Връх Ботев
Връх Ботев/Снимка: Михаела Стоянова
Маршрутът от Паниците до връх Ботев и обратно може да бъде изминат и за един ден. Този вариант обаче е по-подходящ за тези, които се движат бързо и не се притесняват, ако им се наложи да се движат по тъмно в планината.
Времетраене

Със сигурност много зависи от темпото, с което се движим, тъй като вървим само нагоре. Но най-вероятно ще ни отнеме поне 3 часа.

Екипировката…

Е много важна. Трябва да имаме допълнителни слоеве дрехи, тъй като Ботев е едно от най-ветровитите места в България.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Сборен албум от 38 снимки на връх Ботев през различните сезони и от различни маршрути………. Има и снимки с новата кула, която падна около 12 декември 2012г в една зимна буря. Точната дата е неизвестна, защото няколко дни горе беше невъзможно да се излезе от станцията. https://photos.app.goo.gl/3Bq6FTw3cVsjFsmn2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.