2017 – годината на катеренето

Или защо отиващата си година ще остане паметна в историята на този спорт

0
 

Сподели

Shares

Емоция, страст, отдаденост, хъс. Точно те са основна движеща сила за мнозина катерачи, чието желание е победоносно да стигнат до края на маршрута и триумфално да вдигнат ръце, защото са разбрали, че са постигнали нов най-добър резултат. 2017 беше годината, в която станахме свидетели на подобни постижения. И то неведнъж. И то на световната сцена на катеренето. Видяхме как устремено се преминаваха част от най-трудните маршрути в света. Освен това, мотивацията отведе мнозина до решението на трудни боулдър проблеми. И не на последно място, по-възрастната генерация катерачи ни показаха, че годините не са пречка. Те ни накараха да разберем, че стига да имаш желание, можеш да продължиш да постигаш нови впечатляващи резултати в любимия си спорт.

Ангела Айтер
Снимка: © JAVIER PÉREZ LÓPEZ-TRIVIÑO/ASP/RED BULL CONTENT POOL
Сега е ред да ви припомним и някои от тези забележителни моменти, които ще се помнят дълго време:

Връщаме се през месец февруари 2017, когато стана факт едно от най-големите постижения в дамското катерене. Тогава 19-годишната Марго Хейс премина „La Rambla” – маршрутът, оценен с категорията 9а+. Тя се превърна в първата дама, изкатерила маршрут с подобна трудност и даде заявка за това, че този спорт върви само напред и нагоре.

Марго Хейс
снимка: margohayes.com

Вижте повече: Историческа стъпка в спортното катерене при жените, с първо 9а+

Насочваме вниманието си към постижението, което смая целия свят. Може би вече се досещате, че става въпрос за Алекс Хонълд и първото в историята соло изкачване на Ел Капитан. Това е постижение, за което все още се говори с пълна сила и със сигурност ще продължава да впечатлява много хора години напред.

Алекс Хонълд
Снимка: canyoncollective.com

Подробности за успешно реализираната мечта на Алкес вижте в: Алекс Хонълд с първо солово изкачване на Ел Капитан в историята

Отпътуваме за Норвегия, където през месец юни, след многобройни опити, Адам Ондра успя да реализира първото 9c в света. Самият той избра името „Тишина“ за най-трудния маршрут в пещерата Флатангер и в света.

„Тишина“ - името на първото 9c
Снимка: rockandice.com

Вижте повече: Първото 9c в света вече е факт

Няма как да пропуснем и първото дамско 9b в историята на катеренето, което превърна 2017 в паметна година за този спорт. Главният герой в това постижение е Ангела Айтер. Тя успя да реализира проекта си по маршрута „La Planta de Shiva”, който едва ли ще се учудите, е прокаран от Адам Ондра.

Ангела Айтер
© JAVIER PÉREZ LÓPEZ-TRIVIÑO/ASP/RED BULL CONTENT POOL

Подробности около постижението на Ангела Айтер вижте в: Ангела Айтер и първото дамско 9b в катеренето

Разбира се, сред тези постижения в катеренето, няма как да не акцентираме и върху успешната година и за българите в този спорт. За пореден път Петър Иванов ни доказа, че и у нас спортът има светло бъдеще. Пепи се превърна в безспорен Европейски шампион по боулдър за младежи, успя да завоюва бронзов медал на Световното първенство за младежи в конкуренцията на добрите катерачи в света и освен това спечели квота за Младежките олимпийски игри през 2018 г.

Петър Иванов
Снимка: thecircuitclimbing.com

Вижте повече: Петър Иванов с квота за Младежката олимпиада през 2018

И не на последно място, искаме да ви припомним за две вдъхновяващи постижения на мотивираните катерачи Марсел Реми, който е на 94 и Робърт Келман – 87. През 2017 те успяха да преминат два впечатляващи маршрута, които са мечта и цел за много техни последователи. По този начин ни показаха, че когато огънят гори в теб, възрастта не може да го потуши.

Марсел Реми
Снимка: gripped.com

Вижте повече: 94-годишният катерач Марсел Реми с ново постижение и Ново впечатляващо постижение в катеренето

Сигурни сме, че има и още много постижения, за които да говорим. Сигурни сме, че и с 2018 ще дойдат още много впечатляващи резултати, които да продължат да ни вдъхновяват.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.