Да изберем подходяща ски маска: съвети

0
 

Сподели

Shares
Quiksilver
Снимка: Quiksilver/Pinterest

Казвали сме го преди, но ще повторим – ски маската е един от най-важните компоненти в екипировката ни за зимни спортове. Тя предпазва очите ни от вредните UV лъчи, осигурява по-добра видимост по време на каране, не позволява външни тела да попаднат в очите ни – все фактори, отговорни за безопасността ни. Как да изберем правилно ски маската си обаче? Ето няколко съвета.

Маската, която избираме задължително трябва да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи и да отблъсква поне 95% от първите и 99% от вторите.

Избирайки маска, е добре да вземем такава, която има широко периферно зрително поле. Причината е проста – колкото повече видимост имаме, толкова по-безопасно е карането ни. Не бива маската да увеличава зрителното поле особено когато се движим с висока скорост и има вероятност да срещнем препятствия.

Quiksilver
Снимка: Quiksilver

Точната маска е удобната. Добре е да пробваме няколко различни модела, за да можем да преценим с кой ще ни бъде най-комфортно като не забравяме да отчетем факта, че при каране маската ще бъде носена доста продължително време. Още един съвет – пробвайте маската в комбинация с каската, с която карате, за да се уверите, че всичко ще бъде наред в снежните дни.

Технологиите против замъгляване са безценни. Не само че се създава неприятна ситуация с нулево удоволствие от преживяването, но и евентуалното замъгляване на маската може да бъде опасно. Повечето съвременни маски имат различни технологии против замъгляване, но в най-общия случай те използват двуслойни лещи и химическа обработка на лещата при производство.

Sport Depot

Alpina Estetica е дамска ски маска, осигуряваща 100% защита от UVA, UVB и UVC лъчи. Рамката на маската е изработена така, че в комбинация с панорамни плаки да предостави много голямо зрително поле – до 180 градуса. Estetica е оборудвана със система за предпазване от замъгляване Thermoblock, специално покритие против мъгла Fogstop, вентилираща система и отвори в плаките, които осигуряват циркулация на въздуха в маската отново против замъгляване. За комфорт по време на носене са добавени специални елементи в областта на бузите и челото, които помагат маската да пасне чудесно, но да не усещаме натиск при продължително носене. Alpina Estetica е адаптирана и за носене над диоптрични очила.

Sport Depot

Pheos S, пък е мъжка маска от Alpina, която също ни защитава на 100% от вредните ултравиолетови лъчи. Маската не се замъглява благодарение на технологиите, използвани и при дамската Estetica. Лентата на Pheos S е гумирана, за да се предотврати приплъзване при носене с каска и е прикрепена с помощта на куки към външната част на рамката, което също осигурява повече удобство в комбинация с каска. За по-голям вътрешен обем в маската и увеличено периферно зрително поле, Pheos S е произведена със сферични плаки и добавена технология Quattroflex, която спира отразената светлина и добавя висок контраст на гледката.

Sport Depot

Hubble от Quiksilver са изработени с полиуретанова рамка и плаки, устойчиви на деформации и със специално покритие против надрасквания. 100% от UV лъчите биват блокирани от маската, която е обработена и с покритие срещу замъгляване. Наред с него Hubble запазва яснотата на плаките си благодарение на отворите в плаките, които осигуряват преминаване на въздушния поток. Лещите са двойни, а рамката е снабдена с мека и покрита с полар пяна за максимален комфорт по време на носене.

Всички посочени модели маски са налични в магазините на Sport Depot и онлайн на sportdepot.bg, където откриваме още много продукти за любимото ни време, прекарано навън.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.