Магията на Рила планина: връх Шатър

0
 

Сподели

Shares

Вие чували ли сте за връх Шатър? Намира се в Рила. Извисява се на 2495 м. Панорамите към съседните върхове са много красиви. А това, че не е труден за изкачване, е добра мотивация да тръгнем по пътеката, която ще ни отведе до него.

Връх Шатър
Снимка: Михаела Стоянова
Началото на маршрута поставяме от хижа Чакър войвода…

Една от най-уютните и приветливи хижи в планината, която ни посреща с топлина и добро настроение. Там изобщо не е трудно да събереш ентусиазма си, който се оказва основна движеща сила, дори и в най-студените дни. До нея се стига от Боровец за около 2 часа и 30 минути, но времетраенето може да варира, в зависимост от метеорологичните условия.

хижа Чакър войвода
Поглед от хижата/Снимка: Михаела Стоянова

От хижата тръгваме плавно нагоре по пътека, която първоначално е само една и може да ни отведе и до хижите Марица и Заврачица. След няколко минути леко изкачване пътищата се разделят. Този, който върви до другите хижи, продължава напред, а нашата цел е друга пътека, която се отклонява вдясно от основната. Още в този момент пред нас се открива гледка към съседни върхове.

Към връх Шатър
Снимка: Михаела Стоянова

Крайната ни цел обаче все още не се вижда. Перспективата се променя след като започнем да се изкачваме. След още малко вървене вече ще виждаме и Шатър. Пътеката всъщност е приятна и въпреки че върви нагоре, почти не се усеща, тъй като е зигзаговидна. Тоест, не се изискват умения и за мнозина маршрутът най-вероятно ще изглежда като приятна и красива разходка сред природата на Рила.

На места, докато вървим, ще бъдем обградени от клекове.

Към връх Шатър
Снимка: Михаела Стоянова

С всяка крачка нагоре обаче пространството пред нас ще се открива. Така, при ясно време, ще можем да се насладим и на гледки в далечината. Разбираме, че сме на различна височина и по вятъра, който става все по-силен.

Следващият етап е разклонът към самия връх, който ни пренася в друга перспектива със също толкова красива панорама към всичко, което ни заобикаля.

Към връх Шатър
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене

Цялата разходка до върха отнема малко повече от 2 часа, но това зависи и в кой сезон се придвижваме. През зимата е малко по-трудно, тъй като в по-високите части има много сняг, който на места стига и до коленете. Затова трябва да преценим кога да тръгнем нагоре, тъй като се стъмва рано.

Маркировка

На места има зимна, на места има и лятна. Нo не навсякъде можем да я различим ясно. На важните разклонения обаче има и табели, така че трудно бихме се изгубили.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.