Първата жена авиатор, стигнала до Австралия

0
 

Сподели

Shares
Ейми Джонс, 1930 година
Ейми Джонс, 1930 година

Ейми Джонсън е английски авиатор, пионер в авиацията, британски офицер и военен летец от Втората световна война.

Родена е на 1 юли 1903.  Завършва икономика и работи като секретар в кантората на адвокат.

В началото летенето е само хоби за нея, но през 1929 получава своя лиценз за пилот в Лондонския аеропланен клуб. Същата година става първата жена, която получава инженерен лиценз („С“), който й позволява да инспектира самолети преди полет.

Баща й Джон Джонсън е подкрепял много интереса й към летенето. С помощ от г-н Джонсън и негов приятел Ейми успява да купи самолет втора ръка, който днес може да се види в музея на науката в Лондон.

Ейми Джонсън придобива световно признание през 1930, когато прелита сама приблизително 18 000 км от Великобритания до Австралия, за малко повече от 19 дни. За своето постижение тя получава орден на Британската империя и трофея Хармън (авиаторска награда).

Ейми Джонсън
Ейми Джонсън

През юли 1931г. Ейми Джонсън и Джак Хъмфрис поставят нов рекорд, като първите прелетели от Лондон до Москва за един ден (21 часа). Разстоянието е около 2800 км. От Москва те продължават през Сибир и достигат Токио. Бързото преминаване на разстоянието  Лондон – Токио е второто им постижение.

Година по-късно (юли 1932) Ейми Джонсън поставя соло рекорд за полет от Лондон до Кейп Таун, Южна Африка.

През 1934 Ейми и съпугът й Молисън прелитат за рекордно малко време от Англия до Индия.

Последният й рекорден полет е през 1936 г, когато си възвръща рекорда за най-кратко време в полет Англия-Южна Африка.

През 1940, по време на Втората световна война Джонсън се присъединява към „Въздушен спомагателен транспорт“, като по-късно е издигната до ранг първи офицер.

Ейми Джонсън
Ейми Джонсън

Януари 1941 Ейми лети близо до Оксфорд. При тежки метеорологични условия излиза от курса. За съжаление тя умира в този полет, но обстоятелствата по смъртта й са неясни и до днес. Има различни версии: че е била свалена от противовъздушно оръжие, че е скочила от самолета, тъй като горивото е свършило, че се е разбила в устието на река Темза и се е удавила. Най-вероятно никога няма да се изясни какво се е случило.

Единственото ясно е, че Ейми Джонсън прави невероятни постижения в своя живот и е пътеводна светлина и вдъхновител на други жени авиатори, които следват нейния пример.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.