360° уикенд прогноза: 9-10 декември

0
 

Сподели

Shares

Уикенд прогноза: 9-10 декември

В събота ще бъде сравнително топло с незначителна облачност и силен югозападен вятър в планините. Минималните температури сутринта ще са от около -5 до -2 градуса, но през деня бързо ще се затопля до 12-15 градуса.

Подходящо за планина ще е в ниските части под 1400 м, защото по откритите била и над 1500 м вятърът ще бъде със сила 15-20 м/с от югозапад. До 1800-2000 м температурите ще са над нулата и снега ще се топи. От обяд ще започне заоблачаване в Западна България, което ще обхваща по-късно и Централна и Източна България. При земята ветровете ще са слаби от изток-югоизток със сила 2-4 м/с, а в Източна България по-силни – до 4-7 м/с. Най-силно ще духа в Югоизточна България – до 8-12 м/с при земята. Късният следобед ще започват валежи в Западна България, които в началото ще бъдат от дъжд, но след това ще преминават в сняг. Най-значителни валежите ще бъдат в Пирин и Рила. В Южна България сняг ще вали над 1100-1500 м.

В неделя вятърът ще се преориентира от запад-северозапад и ще застудява значително. Ще е облачно със слаби валежи от сняг в Западна България и значителни валежи от дъжд в източната част от страната. В района на Кърджали, Ямбол се очакват най-интензивните валежи от дъжд в източната част на страната.

Около обяд валежите ще спират освен в крайните източни райони. Вятърът ще е от северозапад-запад със скорост 6-9 м/с и ще е облачно. Най-много нова снежна покривка от валежите в събота и неделя ще има в Рила и Пирин – около 20 см, и в Западна Стара планина – около 12-18 см. В неделя вечерта облачността ще се разкъсва и ще бъде ясно над цялата страна.

Следващата седмица – в понеделник, ще се затопля и ветровете ще се преориентират от югозапад. Валежи не се очакват до сряда вечерта, когато ще превали дъжд до 1500-2000 м, а по-високо – сняг. Основните валежи ще са в четвъртък, като в петък и събота ще има слаби превалявания.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.