По-малко познатите ни върхове: Зъбчето

1
 

Сподели

Shares

Да черпиш вдъхновение с повея на вятъра. Да прегръщаш Пирин, докато си в сърцето на Рила. И не на последно място, да чувстваш, че летиш високо над облаците, а едновременно с това слънцето да те гали с лъчите си. Възможно е! На едно от тези места, за които не се говори толкова много. Но това е причината те да крият двойна доза очарование в себе си, с която се сблъскват тези, които се устремят към тях.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

Запознайте се с връх Зъбчето. Той се извисява над Белмекен. На малко повече от 2000 м н.в., но се изкачва бързо. Изходната точка, която ще ни отведе над облаците, е спортната база на Белмекен. Пътеката тръгва право нагоре и така докато не стигнем целта си. За сметка на това обаче, всяка крачка си заслужава. А това го разбираме, когато пред нас започват малко по малко да се откриват забележителни панорамни гледки.

Първо ще видим разстилащата се покривка от облаци – гледка, която не се вижда всеки ден и която дава поле за изява на въображението.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

След това пред нас ще се открият пиринското било и първенците – Вихрен и Кутело, които няма как да сбъркаме. Отидем ли в сезон като този, ще ги видим в бяла премяна, което ги прави още по-красиви от обикновено.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

Когато се извисим по-нагоре, от другата ни страна ще се разкрие гледка към язовир Белмекен.

Язовир Белмекен
Снимка: Михаела Стоянова

И така докато не стигнем момента, в който панорамата ще стане 360-градусова. Тогава с един поглед ще можем да обгърнем необятната шир, а сетивата ни ще са щастливи от всичко, което се случва наоколо.

 

Ще познаем, че сме стигнали до върха, когато видим големия кръст, който е върху него. Той придава завършеност на цялата панорама, която ни заобикаля.

връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене, маркировка, екипировка

За да достигнем до връх Зъбчето ни трябва около час в посока, в нормално темпо. Може да ни отнеме и малко повече, ако спираме да се наслаждаваме на красотата на природата наоколо. Маршрутът е кратък и затова можем да си позволим да го направим. В началото му няма маркировка, но в един момент вече различаваме зимна. Тъй като вече е сезон, в който има достатъчно сняг по планините, трябва да сме екипирани според условията навън.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Днес се качих, гледките отгоре, особено към яз.Белмекен, са уникални!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.