Парапланеризъм над индийските Хималаи: Летенето

0
 

Сподели

Shares

В поредица от статии ще ви представим какво е да пътуваш из Индия с цел не просто да опознаеш културата на страната и да посетиш най-известните туристически локации, но и да се възползваш от чудесните условия за парапланеризъм. Ира Кюрпанова облича разказите си в полезни съвети за всеки пътешественик и ни радва с прекрасни снимки от мястото на събитието.

Бир предлага невероятно и сравнително безопасно летене в една от най-големите планини в света. Истинско приключение е да полетиш над Хималаите, та дори и в по-ниската част. А удоволствието да си в компанията на огромните лешояди по цял ден е незабравимо. Стартът се нарича Билинг и много често ще откриете това летателно място като Бир Билинг (Bir Biling).

ПЪРВА ЧАСТ: Парапланеризъм над индийските Хималаи: Бир

Полет с лешояд в Хималаите фотография: Ира Кюрпанова
Полет с лешояд в Хималаите фотография: Ира Кюрпанова

Билинг (стартът) се намира на около 40 минути с такси от Бир. Имайте предвид, че да се качите до старта в повечето случаи е доста по-страшно от летенето. Пътят е изключително тесен и често се чудиш: „Ще се блъснем ли днес в нещо на някой от обратните завои, или ще изпаднем в някое дере?“. Надявате се шофьора да е с добра карма и дишате дълбоко по завоите. Цената на таксито е 500 рупи, което е почти 8 долара. В колата могат да се качат 3-ма пилоти с крила.

Термиката пред старта, Билинг фотография: Ира Кюрпанова
Термиката пред старта, Билинг фотография: Ира Кюрпанова

Билинг разполага с две посоки за излитане. Два старта за южен вятър на различна височина и два старта за източен вятър. Районът около старта е с хубаво изразени термики, лети се лесно. Чудесно място за начинаещи. Там всяка година много хора изкарват своите курсове по парапланеризъм. Мястото за кацане е много голямо, а ако случайно не го уцелите, около него има достатъчно ниви за приземяване без много жици. Около старта си отваряйте очите на четири, защото не всички пилоти са добре координирани.

фотография: Ира Кюрпанова
фотография: Ира Кюрпанова

За любителите на крос кънтри полети основният маршрут е по първия хребет, който в най-високата си част е около 3 600 м. Дължината му е около 100 км и предлага красиво и интересно летене. През целия ден е огрян от слънцето, тъй като е ориентиран на юг. На запад се достига до Дхарамсала (50 км) а на изток до Манди. В района около Палампур до Дхарамсала се изисква добра концентрация и добри летателни умения. Там се намира огромната стена – Big Face, която респектира почти всички пилоти.

Хималаи фотография: Ира Кюрпанова
Хималаи фотография: Ира Кюрпанова

Когато базата на облаците е ниска, е добре да летите първо на запад, тъй като там преразвива доста рано и облаците запушват цялата планина. При ниска база със сигурност ще ви се наложи да пълзите по терена, ако искате да прелетите повече километри. Деретата са огромни, но летейки покрай склоновете откривате, че те „работят“ през цялото време и не позволяват да губите много височина. Освен това разучавайки маршрута, ще разберете и къде са дежурните термики, които безотказно спасяват положението, когато се наложи (когато загубите височина). Летейки по хребета, виждате блестящата голяма планина, която наистина вдъхновява човек и дава прекрасното усещане, че сте в Хималаите.

По хребета фотография: Ира Кюрпанова
По хребета, Хималаи фотография: Ира Кюрпанова

По време на сезона почти не е възможно да останете сам по този хребет, тъй като пилотите, които летят там, са много. Тази година над 150 човека.

Навлизането във високата част на планината изисква няколко неща:

Най-важното е да имате респект, да уважавате планината!

Времето трябва да е на ваша страна – да има висока база, слаб вятър и добра термична активност;

Трябва да сте опитен пилот и да сте в добра физическа форма. Евентуално кацане във високата планина (при невъзможно излитане отново) или приземяване в долините, може да изиска много дни за връщане обратно в Бир. Липсата на пътища, гъстата растителност и трудния терен изискват човек да е много здрав и физически и психически, за да оцелее;

В Индия не можете да разчитате на спасителна служба;

Имайте предвид силния долинен вятър при евентуално кацане във вътрешността на Хималаите;

За съжаление, всяка година Хималаите в този район взимат жертви. Обикновено са пилоти с малко опит, но често инциденти имат и много опитни пилоти. Преценявайте възможностите си и тренирайте смирение!

фотография: Ира Кюрпанова
фотография: Ира Кюрпанова

Едно от най-големите удоволствия е да летиш заедно с огромните лешояди. Тези птици наистина обичат хората и много се забавляват да бъдат в компанията на цветните крила. Да реят отгоре, да прелитат близо до пилотите, почти докосвайки ги. Имайте предвид, че понякога заспиват в термиките. Видите ли птица, която устремено лети към вас и не сменя посоката си – викайте силно, за да я събудите. Иначе рискувате да имате заплетена птица в крилото и то не защото е агресивна, а защото просто я мързи…

Незабравимо и незаменимо е да въртиш термики с ято пернати „про-та“ над Хималаите. Тези птици никога няма да ви подведат за термиките. Там ли са лешоядите – термиката е сигурна.

Бир Билинг, Хималаи фотография: Ира Кюрпанова
Бир Билинг, Хималаи фотография: Ира Кюрпанова

Какво е необходимо, за да летите в Бир Билинг, освен голямото желание. Трябва да се запишете в местната парапланериста организация, която ще изиска от вас следните неща:

  1. Копие на вашия парапланеристки лиценз;
  2. Копие на застраховка;
  3. Копие на паспорт;
  4. Копие на индийската ви виза;
  5. Две снимки;
  6. 1000 рупи (около 18 долара) – това е таксата за 10 дни.

Ако случайно сте забравили да подготвите тези документи предварително, не се притеснявайте, в Бир има много места, където ще ви снимат и ще копират документите ви.

Прогнозата, която можете да използвате е на windy.

Дерзайте!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.