Мотивирай се да спортуваш

Смарт часовникът Gear Sport ще ти помогне

0
 

Сподели

Shares

Четири дни и четири активности ни предизвикват да оползотворим времето си по най-приятния начин. Какъв е той? Да се движим, да оставим за малко работата, където ѝ е мястото (на бюрото!), да се насладим на водата, студения, но свеж ноемврийски въздух, шарените есенни пътеки. И за да сме полезни не само на себе си (все пак избягахме от офиса още в петък, докато повечето граждани все още се трудеха), но и на вас, този път сме си поставили за задача да тестваме новия смарт часовник Gear Sport от Samsung и доколко е полезен при изпълнение на различни активности.

ОК, за да сме честни и за да се оплачем публично – само един от нас имаше възможността да кара колело, да се плацика и да се разхожда свободно в работно време. Това обаче е много по-маловажно от всичко, което ще прочетете по-долу в ревюто на Виктор Троянов.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Още с първите няколко допира разбирам колко лесно и бързо се борави с менюто. Отгоре има само два бутона за set и back. Управлението на настройките и различните функции става чрез тъч екрана в комбинация с въртящия се панел. Достъпът до системното меню се осъществява със скролване надолу през екрана като при смарт телефон.

Грабва ме семплият дизайн и светещият циферблат в три десена – бяло, жълто и зелено с тъмен фон. Разбира се има различни типове екрани според вкуса, а смяната става много лесно чрез задържане на пръста върху екрана. Все пак базовият дисплей ми допада най-много и оставам с него по време на теста.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Петък – плуване

От месеци се каня да подновя този любим мой спорт, а това, че за първи път попадам на смарт часовник с приложение за плуване, ме мотивира веднага да отида до басейна и да го изпробвам.

Преди да се потопя във водата натискам бутона „започване на тренировка“. Единствената настройка, която трябва да се зададе, e дължината на басейна. Мога да избера какви параметри да се следят в реално време – сърдечен ритъм, дистанция, скорост.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Тъч панелът се деактивира, за да не се натиска случайно и да се активират приложения и функции, и докато съм във водата мога да боравя само с бутоните и въртящия се панел, докато ръчно отново не активирам дисплея. Плувайки поглеждам показателите си. Отчитат се броят на дължините, средното време за една дължина, сърдечният ритъм и изгорените калории, както и броят загребвания на дължина. Не чувствам никакво съпротивление докато загребвам с лявата ръка, на която нося часовника – удобен и компактен е. По принцип не ми допадат прекалено обемистите и тежки устройства, а в това отношение Gear Sport e доста прибран и със сравнително ниско тегло. Не усещам тежест или натиск в китката. Ластикът с ключа, прикрепен на другата ръка, ме стяга осезаемо повече.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

След 24-тата дължина спирам и активирам тъч панела. От менюто, чрез завъртане на панела, избирам „тренировки“ и отивам в дневника за деня. Оттам посочвам „плуване“ и преглеждам всички данни от тренировката. Извън басейна от любопитство правя разбор на телефона чрез Samsung Health. Сдвояването между часовника и телефона (за случая използвам Samsung Galaxy S8) позволява още по-пълноценно използване на функциите, а комуникацията се осъществява чрез Bluetooth. Часовникът се превръща в портал за информационния поток, генериран от телефона и обратното. Мога да получавам съобщения, да приемем телефонни обаждания, да командвам музикалния си плеър и много други.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Горе е начертана графика със сърдечната честота по време на тренировката. Извежда се на екрана на телефона благодарение на приложението, което също може да записва и анализира ежедневната физическа активност и навици, използвайки вградени тракери. По-надолу следват общия брой дължини и най-доброто време за една дължина. Плъзгайки надолу, виждам общо времетраене, разстояние, калории, загребвания, среден сърдечен ритъм, максимален сърдечен ритъм. Има отделна статистика за всяка една дължина, в какъв стил съм плувал и за какво време. Мога да проследявам всеки един ден от седмицата и да се връщам на стари тренировки. Тази изчерпателна информация доста надхвърля очакванията ми.

Събота – планинско колоездене

Въпреки прогнозата за дъжд, времето се задържа сухо, хладно и тихо – чудесните условия за планинско колоездене. С компания поемаме към добре познатото трасе над с. Локорско, в близост до Кремиковци. Склонът е с южно изложение, теренът песъчлив и не задържа кал. Заради дъждовете предните дни, почвата е слегнала и с добро сцепление.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Преди да започнем въртенето нагоре стартирам приложението „колоездене“. На екрана се изобразява скоростта ми, сърдечният ритъм и продължителност. Приложението автоматично активира вграден GPS, който открива местоположението.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

След около час въртене нагоре по черен път и двайсет минути спускане по сингъл трак трасе завършваме стандартната обиколката и стигаме обратно до колите. Прекратявам тренировката и поглеждам в Samsung Health през телефона. Изкарани са сходни общи данни за физическото състояние като при плуването, но за колоезденето се отчита и денивелацията. Откривам и графика с три променливи – скорост, сърдечен ритъм, надморска височина.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Отгоре е показана карта на маршрута, който направихме. Тракът може да бъде съхранен в GPX формат и използван в други навигационни приложения. Изключително полезно за веломаниаци, особено при разучаването на нови трасета и пътеки. Вградения GPS със сигурност е нещо много ценно, не само при планинското колоездене, но и при туризъм.

Неделя – планински преход

През втория ден на уикенда имам желание да направя точно това – туристически преход в планината. Мисля да се изкача до Черни връх, но ветровитото време ме отказва и избирам по-краткия маршрут между бай Кръстьо и заслон „Кикиш“. Стартирам тренировка „туризъм“ и поемам по отрупаната с есенна шума пътека. Ходенето е лесно и приятно. Взимам разстоянието за по-малко от час.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Отчитаните показатели са същите като при колоезденето и отново разполагам с GPS трак. В планината мога да се възползвам и от функцията алти-барометър, която следи надморската височина и атмосферното налягане.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Понеделник – ходене пеш

Докато тествам Gear Sport наблягам на ходенето пеш и се убеждавам колко бърз и приятен начин за придвижване е. Особено, когато маршрутът минава през парка. Не е нужно да докосвам часовника. Gear Sport сам разпознава дали бягам или ходя и стартира автоматично запис на тренировка. После само визуализирам данните.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Искам да измеря пулса си – основна функция на часовника дори и извън тренировъчен режим. Съвсем лесно, чрез тъч дисплея или въртящия се панел, прехвърлям на съответния екран и с още едно докосване стартирам измерването. Трябва да задържа ръката си в покой докато трае отчитането. Има настройка, която позволява измерване на пулса автоматично през определени интервали. В края на деня мога да проверя нивата на пулса си.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Друга практична функция на Gear Sport е измерването на крачки като потребителят може да задава цели. Автоматично се следят изкачените етажи и изгорените калории. Данните се съхраняват и лесно мога да ги съпоставя по дни. Освен поотделно и четирите параметъра са показани на общ екран.

В града

Като човек, който се придвижва често с колело, възможността да управлявам телефона си дистанционно е допълнително удобство. Чрез Gear Sport виждам повикванията и съобщенията на момента, мога да ги приоритизирам, да преценя важно ли е, или мога да се обадя по-късно. Освен това в менюто има предварително зададени фрази за бърз отговор, които изпращам само със завъртане на панела.

Samsung Gear Sport
СНимка: Виктор Троянов

Когато слушам музика от телефона, не е нужно да го вадя от джоба всеки път, когато искам да сменя някоя песен или да разбера името на изпълнителя, защото в часовника има вграден екран за управление на плеър, с чиято помощ прехвърлям на следващото парче с едно натискане на дисплея. Мога също съвсем лесно да набера съответния номер чрез часовника само с две движения по тъч дисплея, когато телефонът не на удобно място.

Заключение

Смятам, че Gear Sport в комбинация със Samsung Health може да стимулира хората да водят по-здравословен начин на живот, свързан с повече движение. Тези, които се заседяват твърде много в офиса и чувстват, че имат нужда от промяна, могат да започнат, като си задават цели за деня, свързани с физическо натоварване, които Gear Sport да следи.

Запалените спортисти пък могат да усъвършенстват тренировките си чрез подробен анализ за физическите показатели, който Samsung Health дава. Gear Sport улеснява и ежедневието с удобните функции, които притежава. И не на последно място, часовникът е доста приятен за окото.

Samsung Gear Sport
Снимка: Виктор Троянов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.