Върхове и хора – книга от и за Людмил Янков

0
 

Сподели

Shares

„Върхове и хора“ е специална книга. Такава е, защото думите, напечатани в нея, принадлежат на един от най-великите не само алпинисти, но и хора, родени в България. Людмил Янков е пример за всеки, понечил някога да направи крачка в планината без значение колко висока е тя, за всеки, дръзнал някога да опише преживяванията си в думи, за всеки, питал се някога какво означава герой.

Любомир Попйорданов споделя няколко думи за книгата в следващите редове. До нея ще можем да се докоснем съвсем скоро по време на Дни на предизвикателствата, а в предстоящия брой Зима на списание 360° очаквайте още за нея от Любомир Попйорданов както и няколко кратки откъса.

Върхове и хора
Снимка: „Върхове и хора“, издание на ИК „Одисея-ин, вдясно: Христо Проданов, Лотце, 1981

Людмил Янков, познаваше ли го?
Да, бях с него цял един час, в деня преди да направи своите „Стъпки във въздуха“. Даката – героят на това есе и свръзка на Христо Проданов, загива на същата тази стена на Камилата през 1983 г. Смразяващо кинематографично произведение. Людмил не можеше да отсъства от този лагер на националния отбор. Планината и Хималаите го зовяха неудържимо. Никога няма да забравя този час с Людмил, 17 април 1988, погребението, скръбта, сковала цял един народ, оскверненият му гроб. Сякаш беше избрал сам кога да си тръгне, знаеше „цената на мечтата“.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: „Стъпки във въздуха“ от Людмил Янков

Какво съдържа „Върхове и хора“?
Практически всичко, написано от Людмата, но не само. Тук е и шедьовърът на българската планинарска литература „Мечта отвъд долините“ и стихосбирката „Гранитна вода“, и дневниците, и рисунките, снимки негови и на приятели, „Приказка за дъжда“ и други есета, интервю, думи за него. Книгата посвещаваме на Людмата и неговата свръзка Стоян Наков, едно забележително момче.

Кога е представянето?
Предпремиерата е на „Дни на предизвикателствата 2017“, като ценителите ще се ползват от специални цени по време на фестивала – 17 лв./бр. и 15 лв. при закупуване на два или повече броя. Официалното представяне е в клуб „Перото“ в НДК на 22 декември от 18 ч. Ще присъстват негови близки и приятели, ценители на неговото литературно творчество. Поетът и Героят от Еверест живееха един живот. Ще прочетем откъси от неговите произведения, ще видим откъси от филми, снимки. Ще се срещнем и с хората, които стоят зад това издание – скулпторът Александър Стефанов и София Попйорданова от Художествената Академия.

Върхове и хора
Корица „Върхове и хора“, издание на ИК „Одисея-ин“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.